ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

“Лукойл” не продава рафинерията в Бургас

Руската компания “Лукойл” заяви в сряда, че не е получавала предложения да продаде петролната си рафинерия в Бургас, съобщи агенция “Блумбърг” като се позова на изявление на компанията “Литаско”, която притежава предприятието.

Рафинерията “Лукойл-Нефтохим” е собственост на регистрираната в Швейцария фирма “Литаско” (Litasco SA), която е основен акционер в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

“По този начин “Литаско” в момента не води преговори по този въпрос”, подчертава компанията – търговска структура на “Лукойл”.

Във вторник вицепремиерът Асен Василев заяви пред в. “Файненшъл таймс”, че “България има индикации за интерес към покупката на рафинерията”.

“Литаско” не е назначила публичен или частен субект, който да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име”, се казва в изявлението, цитирано от руската агенция “Интерфакс”.

Според европейското законодателство всяко намерение за придобиване на актив, собственост на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между заинтересованите страни и едва след това с държавата, в която се намират активите”, се посочва в изявлението на “Литаско”.

“Интерфакс” цитира публикация във “Файненшъл таймс”, според която България въвежда 60% данък печалба за бургаската рафинерия, който ще бъде намален на 15% след продажбата на рафинерията. След като тя престане да бъде собственост на руската частна компания, тя ще бъде модернизирана за 500 милиона евро, така че да може да преработва по-леки от руските видове суров петрол.

Народното събрание реши България да престане да ползва дерогацията, която ЕС й даде от санкциите за внос на руски петрол три месеца преди изтичането й в края на 2024 г. Депутатите гласуваха за ограничаване на използването на руски суров петрол в рафинерията до 80% до края на тази година и пълното му премахване до октомври следващия.

“Интерфакс” припомня, че “Лукойл” купи българската рафинерия “Нефтохим” през октомври 1999 г. и управлява мрежа от над 500 бензиностанции в България.

Източник: dnevnik.bg

Подобни публикации

Back to top button