ЛюбопитноТОП новини
Популярно

За пример! Бургаски граничари дариха наградите си от министър Демерджиев на деца с увреждания

Граничарите съфинансираха закупуването на маса с упражнения, която спомага за фината моторика и развитието на различни захвати при деца с редица заболявания.

„Преценихме, че можем да съдействаме за закупуването на този жизненоважен за децата проект, който да бъде в тяхна помощ“, каза командирът на екип 1 към ГПУ-Бургас

Служите ли на Граничното полицейско управление в Бургас дариха финансовите си награди от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на Центъра комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания „Св. Стилиан“.

Граничарите съфинансираха закупуването на маса с упражнения, която спомага за фината моторика и развитието на различни захвати при деца с редица заболявания.

Тази маса ще помогне страшно много на децата с детска церебрална парализа, със Синдром на Даун, с аутизъм и на такива, които имат проблеми с дейностите в ежедневието – обличане, събличане или къпане. Масата е полезна за фината моторика, развитието на пинсетния захват, да пишат по красиво, например, за подобряване силата и издръжливостта на мускулите на ръцете. Комплексната маса е основно за упражнения с участието на пръстите“, каза Златина Пеева, рехабилитатор и бъдеще термотерапевт в лечебното заведение.

Сумата е 3600 лв. и е парична награда от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за професионално изпълнение на служебните ни задължения. Идеята се роди между колектива. Обсъдихме, решихме, дойдохме до Дома и преценихме, че искаме да помогнем с тези средства точно на този център. Преценихме, че можем да помогнем за нещо, за което се изисква по-голяма сума, да се започне проектът, който е жизнено важен за децата с такива заболявания. Надяваме се да успеем да помогнем на повече дечица. Гордея се с момчетата от моето отделение, че заедно направихме това добро. Ние сме 12 души с полицейски правомощия, но нищо човешко не ни е чуждо“, каза пред репортер на Флагман.бг Петър Праматаров, командир на отделение, екип 1 към ГПУ-Бургас.

Командирът на отделението Петър Праматаров получи благодарствен адрес от директорката на Центъра д-р Пепа Ралчева

В момента Центърът се посещава от общо 40 дечица с различни заболявания. Масата разполага с 5 модула и помага малчуганите да се научат как да си връзват обувките, как да отключват катинар и изобщо разнообразен вид упражнения за двигателни функции.

Директорката на Центъра комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания „Св. Стилиан“ д-р Пепа Ралчева изказа своята благодарност към граничарите и им показа с какви още занимания разполага Домът.

Екипът от 1 отделение към ГПУ-Бургас се запозна с функциите на специализираната маса за деца с двигателни проблеми
Златина Пеева, рехабилитатор

 

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button