КултураНовиниТОП новини
Популярно

Напусна ни сливенският митрополит Иоаникий

От две години и половина здравословното му състояние бе силно влошено

Сливенският митрополит Иоаникий почина на 84-годишна възраст. Тъжната вест съобщи току-що кметът на Бургас Димитър Николов. Иоаникий бе начело на сливенската митрополия от 44 години.

“С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Иоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!”, написа градоначалникът в личния си профил във фейсбук.

От няколко години здравословното състояние на Иоаникий Сливенски бе влошено. През 2021 година той подаде оставка, но впоследствие бе призован от клира да я оттегли. Реално в последните две години и половина обаче той почти не се появи на публично събитие. Най-често бе заменян от агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенската митрополия, игумен на манастира “Свети Георги” в Поморие. Той е считан за най-естественият и приемлив наследник на Иоаникий.

 

Процедурата за избор на нов митрополит е следната: Свиква се заседание епархийските избиратели – 36 духовници от Сливенско, Ямболско и Бургаско. Гласуващите посочват по две имена, които се пращат в Светия синод и прави окончателния избор.

 

Иоаникий Сливенски е роден на 2 март 1939 година със светското име Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили. През есента на 1953 г. започва да учи в Софийската духовна семинария при Черепишки манастир, която завършва през 1958 г., а през1960 година е приет в Софийската духовна академия.

На 1 април 1961 г. в Мъглижкия манастир „Свети Николай“ е подстриган в монашество с името Йоаникий от митрополит Климент Старозагорски под духовното старчество на архимандрит Герасим.

На 28 август 1961 г. е ръкоположен за йеродякон в храма „Успение Богородично“ в Пазарджик от епископ Стефан Главиницки, викарий на пловдивския митрополит.

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия в София „Свети Климент Охридски“ е ръкоположен за йеромонах от ректора на академията епископ Николай Макариополски. Завършва академията в 1964 г. и заминава на специализация в Московската духовна академия, където остава до 1966 г.

След завръщането си в България, на 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Никодим Сливенски в сливенската катедрала „Свети Димитър“. В края на 1968 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.

От октомври 1970 г. до декември 1971 г. специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България, от декември 1971 г. до 20 април 1975 г., е протосингел на Сливенската митрополия.

На 20 април 1975 г. в катедралата „Свети Александър Невски“ в София е ръкоположен за велички епископ и е назначен за викарий на Сливенската митрополия, като заема поста до края на януари 1980 година.

На 23 март 1980 г. е избран, на 13 април 1980 г. е утвърден канонически и на 20 април е интронизиран като сливенски митрополит. След смъртта на патриарх Максим, на 6 ноември 2012 г. групата митрополити около Калиник Врачански и Николай Пловдивски предлагат митрополит Йоаникий за наместник-председател на Светия Синод, но той писмено отказва тази номинация, както и да бъде кандидатиран за патриарх.

На 10 ноември 2012 г. Йоаникий участва в избора на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски за наместник-председател на Светия Синод и отказва да се включи в последвалия бойкот на синода от групата около Калиник и Николай. Така Йоаникий лично допринася за преодоляване на смущенията в ръководството на Българската православна църква след смъртта на патриарха и за успешното свикване на Патриаршеския избирателен събор, избрал на 24 февруари 2013 г. русенския митрополит Неофит за нов патриарх.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button