Икономика
Популярно

Бургаски ученици от ПГ по Транспорт ще създават електромобил

Ученици от Професионалната гимназия по Транспорт в Бургас ще създават електромобил, с който ще се включат в глобалната надпревара Shell Eco-marathon през следващата година. По предварителни разчети футуристичната кола трябва да е готова до края на тази година. Електромобилът, който ще бъде конструиран ще е градски тип, а идеята е той да измине максимално дълго разстояние с 1Квт/ч енергия.

Екипът на Професионалната гимназия по транспорт ще се състезава в най-оспорваната категория “Градски тип, задвижван с електрическа батерия“, а срокът за кандидатстване е до 5 октомври, а самото състезанието през 2024 г. ще бъде във Франция.

“Приветства ви за идеята и имате пълната подкрепа на Община Бургас в това начинание. Още от днес може да започвате работата по автомобила, тъй като има детайли, които идват отдалече и изискват време. Базовият автомобил трябва да се направи, а после можете да подобрявате пробега и ефективността му. През това време можем да направим учебна зарядна станция в училището“, заяви кметът Димитър Николов на среща с екипа.

“Идеята ни е отсега да започнем с изработката на автомобила, който първоначално да е с електронна батерия, а после да я заменим с водородна клетка“, сподели идеята директорът на училището инж. Красимир Кънчев, който ще бъде и ръководител на отбора.

Освен него, в бургаския отбор влизат още Методи Кондев – пилот /11 Б клас в специалност “Електрически превозни средства“/, Димитър Матеев – резервен пилот, Георги Маринов – механик и електрончик и Стилиян Чавдаров – механик и електрончик – ученици в 10 Б клас, специалност “Електрически превозни средства“.

Директорът на гимназията инж. Кънчев сподели, че им предстои подбор, поръчка и закупуване на частите за конструирането на електромобила – корпус, шаси, хидравлика, окачване, спирачни апарати, противопожарна и охладителна системи, двигатели, захранваща батерия, контролери, електроника и др.

Преди самото състезание автомобилът на гимназията трябва да премине успешно предварителен квалификационен етап, през който се прави стриктна техническа инспекция по зададени изисквания за размери, тегло и оборудване.

Преди няколко години отбор от ПГ по Механоелектротехника и електроника представи Бургас в състезанието за коли на бъдещето с прототипа “Batkomobil“.

Shell Eco-marathon е глобална академична програма, обединява ученици и студенти по наука, технологии, инженерство и математика (STEM) от цял ​​свят за проектиране, изграждане и експлоатация на някои от най-енергийно ефективните превозни средства в света. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии. В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Източник: focus-news.net

Подобни публикации

Back to top button