КултураНовиниТОП новини
Популярно

“Срещи на младото европейско кино” гостува в Бургас

Деветото издание на кинофестивала "Срещи на младото европейско кино" ще гостува в Бургас през януари

Деветото издание на кинофестивала “Срещи на младото европейско кино” ще гостува в Бургас от 19 до 21 януари с разнообразна програма от прожекции, киноработилници и специални събития за деца и младежи, съобщават неговите организатори Arte Urbana Collectif.

Домакини на пътуващия фестивал в морския град ще бъдат пространствата на Регионална библиотека “Пейо К. Яворов”, Експозиционен център “Флора” и новооткритият Международен младежки център (ММЦ) – Бургас.

На 19 януари официално начало на фестивала ще постави прожекцията на пълнометражния документален френски филм “Напред, деца!” с режисьори Тиери Демезиер и Албан Турле. Действието в него се развива в сърцето на френската столица, където една престижна гимназия се впуска в авантюрата да интегрира ученици от крайните квартали на Париж и прекъсва спиралата на академичните неуспехи чрез хип-хоп танци. След края зрителите ще могат да се включат в дискусия за емоциите, предизвикани от видяното и персонажите.

По-рано същия ден в училище “Св. св. Кирил и Методий” ще бъдат организирани прожекции и на две късометражни програми от филми, съчетани с работилница за статичен кадър и персонаж, както и за колаж.

В съботния ден 20 януари програмата включва прожекция в ММЦ – Бургас на чешкия филм “Синият тигър” , в който режисьорът Петр Укропец разказва как в град, управляван от диаболичен кмет, където сякаш само едно нещо може да спаси старата ботаническа градина от това да бъде разрушена, за да се построи на мястото ѝ нов развлекателен център на име “Синият тигър”. Йоханка и Матиас трябва да опазят тигъра от злите лапи на кмета и неговите помощници, така че градината да бъде спасена.

По-късно през същия ден и отново на същото място публиката ще може да гледа и шведския “Кралица на комедията” с режисьор Сана Ленкен. Според анотацията му, сюжетът проследява историята на Саша (Сигрид Джонсън) и нейния план за оцеляване, или как да не стане като майка си. За да постигне това, тя отрязва косата си, спира да чете книги и не иска да се грижи за други хора или животни. Всичко това, за да избегне тревогите, които са погубили майка ѝ. А коя е най-важната стъпка в плана? Да стане кралица на комедията! Като стендъп комик тя се надява да успее да разсмее баща си отново.

Вечерта ще завърши с киноконцерт в Експозиционен център “Флора”, който ще съчетае прожекция на програма от френски късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от джаз пианиста Станислав Арабаджиев.

В последния ден от гостуването на фестивала в Бургас ще бъде организирано събитието “В ритъма на киното”, в което прожекция на късометражни филми ще бъде последвана от работилница отново с участието на Станислав Арабаджиев, в която малките участници ще могат да създадат звук към кратък филм.

Финалът ще бъде поставен в ММЦ с прожекция на чешкия документален поетичен филм “Пианото на Припят” на Елиска Цилкова, който ще върне публиката към датата 26 април 1986 година, когато се случва аварията в електроцентралата в Чернобил. Събитието ще бъде съчетано и с работилница за инстантна фотография, подходяща за младежи на възраст между 14 и 18 години.

Фестивалът “Срещи на младото европейско кино” е с вход свободен. Той се осъществява с подкрепата на Национален филмов център и в партньорство с Френски институт в България и посолството на Швеция в България.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button