КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

В Бургас обсъждат предизвителствата пред читалищата

Регионален експертно консултативен информационен център “Читалища” организира семинар на тема: “Предизвикателствата пред читалищата днес”. Той ще се проведе на 16.02.2024 г., от 10:30 часа, в зала “Петя Дубарова”, етаж 1, Културен център “Морско казино”. Основен лектор ще е изпълнителният директор на Фондация “Народни читалища” и бивш зам.-министър на културата с ресор “Читалища” – г-н Юрий Вълковски. Това съобщиха от общината в морския град.

В събитието ще участват също представители на Община Бургас. Междувременно кметът Димитър Николов пое ангажимент през следващите 4 години да бъдат обновени десет и повече бургаски читалища. По време на срещата ще стане въпрос и за тях.

Основни акценти на семинара:

* Одобряване от Министерския съвет и внасяне в Народното събрание на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за народните читалища;

* Създаване на национална програма за обновяване на сградния фонд и сценична механизация и техническо оборудване на читалища и възвръщането на ролята им като уникални средища за културни, образователни и други мероприятия.

Теми на дискусия от широкия кръг представители на читалищните деятели в Област Бургас ще бъдат:

* Подкрепа за читалищната общност сама да създаде стандарти за читалищната дейност, в нейното многообразие от любителското творчество до краеведските дейности;

* Анализ на механизма на финансиране;

* Обмяна на опит, стимулиране на иновациите чрез успешни примери;

* Популяризиране на добрите читалищни примери.

Модератори на бургаското събитие ще бъдат ст. експерт Велислава Биволарова и ст. експерт Калина Кунева.

Срещите са съгласувани с Комисията по култура и медии в Народното събрание и Министерство на културата.

Източник: ИА Фокус

Подобни публикации

Back to top button