ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Подводен параклис до остров Св. Анастасия

Водолази инсталираха подводен параклис близо до остров Света Анастасия край Бургас. Атракцията очаква любителите на екстремните преживявания. До мястото ще може да се гмурка всеки, който желае.

“Тази година събудихме стар проект, започнат преди 6 години. Православен параклис, който да бъде потопен в района на Бургаския залив и да стане място за гмуркане на водолази от България и цял свят. Той е с пълни размери – 4 м дължина, 2 м ширина и 2,80 м височина, с православен кръст на кубето, с четири икони вътре, олтарен камък – истински параклис“, разказа водолазът Стоян Димиров от клуб “Приятели на морето“.

Параклисът е на дълбочина 15 метра и е на около 200 м от острова. Той е достижим както за гмуркачи с кислородна бутилка, така и за т.нар. фрийдайвъри.

“Тя се намира извън параклиса и е в пълен човешки ръст – 180 см. Изработена от известен наш скулптор, който работи в Италия и е много красива“, допълни Стоян Димитров.

Подводният параклис се намира до едноименния остров, а който иска да запали свещ, може да го направи в храма на острова.

“След това могат да се потопят във водата. Има икони на света Анастасия, света Богородица, Йоан Кръстител и Исус Христос. Има изработена и олтарна маса. Лично имах удоволствието да се потопя до тези 15 метра, чувството е невероятно. Бог е и под водата“, каза пред bTV Павлин Димитров, управител на остров Света Анастасия.

До няколко месеца атракцията ще бъде напълно достъпна. Тъй като късчето земя попада в “Натура 2000“ и е близо до военноморска база Бургас, потопяването на атракцията е съгласувано с екоминистерството и военните.

Източник: burgas24.bg

Подобни публикации

Back to top button