КултураНовиниТОП новини
Популярно

Започна шестото издание на “Порт Прим Арт Фест”

С групова изложба с произведения на Греди Асса, Ангелика Радева, Лора Пармакова, Златин Орлов и Стефан Божков в Центъра за съвременно изкуство и библиотека официално бе поставено началото на шестото издание на фестивала “Порт Прим Арт Фест”, който ще се състои до 7 октомври в Бургас.

“Радвам се, че с всяка следваща година фестивалът се радва на все повече и повече публика. Обещаваме ви вълнуваща седмица, изпълнена с премиерни за Бургас събития и срещи с любимите ни творци”, заяви Петя Караманска, маркетинг мениджър на Гранд хотел и СПА „Приморец”, който е основен организатор на фестивала. Тя прочете и част от поздравителен адрес, изпратен от министъра на културата Кръстю Кръстев, в който се казва: “Безспорно това е фестивалът, който ще преобрази морския ни град в есенна културна столица, където си дават среща музиката, литературата, театърът, документалното кино, късометражните ленти, изобразителното изкуство, анимацията, скулптурата.”

“За мен това е поредната, шеста радост, че уютният Бургас пак ни приюти и се отнася много благосклонно с времето си към нас. Тази година откриваме фестивала с една прекрасна изложба, защото авторите са от различни поколения, работят в различни стилове, но са и едни прекрасни душевно хора.” С тези думи художникът Стефан Божков, творчески директор на фестивала, покани пред публиката и самите автори, които присъстваха на откриването.

“Казвал съм го и винаги ще продължавам да го казвам, че Бургас винаги остава в теб по какъвто и да е начин, както и където и да си, и дори когато си заминем, ние оставяме нашите котви тук, защото ще се върнем и следващата година. Обичаме това място, затова даваме и от нашата обич към Ваше величество публиката, за да бъде всичко, което се случва тази седмица едно взаимно удоволствие и един взаимен празник”, заяви още Стефан Божков и завърши с призива към публиката “Сърцата горе!”, като прикани хората да се наслаждават на всичко, което предстои да се случи през следващата една седмица.

Както БТА съобщи, програмата на “Порт Прим Арт Фест” в следващите дни включва гостуването на театралната постановка “Коприна“ на Държавен драматичен театър Пловдив по текста на Алесандро Барико, адаптиран от Александър Секулов и режисиран от Диана Добрева, със сценография на Мира Каланова и костюми на Марина Райчинова. Ще бъде показана и селекция от фестивала за късометражно кино “Карантината“ във Варна. Георги Милков ще представи книгата си “Истории от личния багаж“, Иво Сиромахов – романа “Бай Тошо“, а Георги Тошев – изданието “Стефан Данаилов. Игра на живот”, както и филма си за българската пианистка Донка Ангъчева, която ще пристигне от Австрия за премиерата, както и за специален съвместен концерт с цигуларката Лидия Байч. Сред акцентите е и среща с българските илюстратори и аниматори, братята Пенко и Сотир Гелеви.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button