КултураНовиниТОП новини

Петя Димитрова е “Млад художник на годината”

Петя Димитрова получи отличието "Млад художник на годината" в Бургас

Петя Димитрова получи отличието “Млад художник на годината”, която по традиция се връчва всяка година на 24 май от Дружеството на бургаските художници. Отличието, основано на името на художника Руси Стоянов, бе връчено лично от кмета Димитър Николов и внука на известния бургаски творец Божидар Русев.

“Изключителна чест и отговорност е за мен да бъда оценена в Бургас, и то с награда на името на големия Руси Стоянов, важен не само за Бургас. Това ми дава голям стимул, че пътят, който съм избрала, е правилният”, каза пред БТА Петя Димитрова, която е родом от Варна и е възпитаник на местното художествено училище, а след това завършва специалност “Живопис” във Великотърновския университет. Тя уточни, че е номинирана за трета поредна година за отличието в морския град, в който я довежда всъщност любовта.

Димитрова разказа, че през последните години е привлечена особено от църковната живопис, която е много различна от специалността, която е завършила, но в нея открива силно вдъхновение. В новата изложба на Дружеството на бургаските художници, която се открива ежегодно по случай 24 май, тя участва с картината си “Храмът в нас”, в която, по думите ѝ, изразява своето собствено виждане за спокойствието. “Колкото и да е канонично църковното изкуство, всеки носи вярата в себе си по свой начин и намира как да я изрази. Това е моят начин”, допълни тя.

Заедно с нея номинирани за отличието “Млад художник на годината” за 2024 г. бяха още Юлия Красовска и Вълчо Вълчев. Изборът на победителя е направен от деветчленно жури, поясни председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев.

“Тази награда вдъхновява и мотивира младите художници, създава усещане на приемственост и съм убеден, че вдъхновени от Бургас, морето и заобикалящата ги среда, те създават още по-добри творби”, каза по време на връчването кметът Димитър Николов.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button