КултураНовиниТОП новини
Популярно

Множество събития и инициативи в деня на будителите

С различни събития и инициативи, сред които изложби, факелно шествие и кампания за кръводаряване, днес ще бъде отбелязан Денят на народните будители в Бургас, съобщават от пресцентъра на администрацията в морския град.

Кампанията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване е под мотото „Кръводари и пример бъди!“ и се организира от Община Бургас, УМБАЛ – Бургас и Асоциацията на студентите по медицина в България. Тя ще продължи от 1 до 3 ноември в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас след предварително записване за участие. Целта на инициативата е да насърчи кръводаряването, да повишаване ангажираността на обществото и да привлече нови кръводарители.

Друга проява по повод Деня на будителите ще бъде факелното шествие, организирано от Търговската гимназия в града. В него се очаква да се включат над 200 ученици от Руската гимназия, Профилираната гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов” и Английска езикова гимназия “Гео Милев”. Шествието ще тръгне от площад „Тройката“ и ще премине до площад „Атанас Сиреков“.

В сградата на Регионално управление по образование – Бургас ще бъде открита изложба на Центъра за подкрепа на личностното развитие и Средно училище „Константин Петканов“, която ще може да бъде разгледана до 2 ноември. В нея ще бъдат представени творби на ученици от различни възрасти, които пресъздават образите на различни исторически личности.

По повод Деня на народните будители в храм “Света Богородица” на 3 ноември ще бъдат наградени и участниците в конкурса за ученическа рисунка и литературна творба на тема „Родолюбие и милосърдие – благодетелят на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията“.

На 4 ноември в Дом на културата НХК ще се проведе и концертът „С песен в сърцата“ с участието на Народен хор „Трепетлика“ и Детска фолклорна формация „Шарени гайтани“.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button