КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Държавният архив връчи своите годишни отличия

Заедно с откриването на изложба, Държавен архив - Бургас връчи своите годишни отличия за читатели, дарители и приятели

За седма поредна година Държавен архив – Бургас раздаде отличия на своите най-изявени читатели, дарителите и партньори за изминалата година. Успоредно с това бе открита и изложбата „Стари балкански фотографии“ – общ проект на държавните архиви на България и Република Северна Македония, с която отделът на агенцията в морския град отбелязва Международния ден на архивите – 9 юни. Домакин на събитието бе Културен център “Морско казино”.

Десислава Лилова, началник отдел “Държавен архив – Бургас”, отбеляза, че през 2023 г. се навършват 75 години от създаването на Международна архивна общност и дните от 5 до 9 юни са обявени за Международна седмица на архивите.

В навечерието на празника “Държавен архив – Бургас” връчи общо осем отличия. Наградите за най-добър читател бяха две. Едната отиде при доц. д-р Милчо Скумов с общо 16 посещения в читалнята на архива и използвани 82 броя архивни единици във връзка с проучванията му за книгата “Солодобивът в Анхиало/Поморие”. Второто отличие за читател получи Пламена Кирова, главен уредник на Етнографския музей в Бургас, която през миналата година е проучила съдържанието на 203 архивни единици във връзка с разработване на нейната дисертация на тема “Обучение и игри на децата в постсоциализма”.

Като най-голям дарител за 2022 г. бе определена Мая Любенова Райкова, която е дарила лични и семейни документи, които са оформени в семеен фонд със 111 архивни единици и хронологичен обхват от 1908 до 2022 г. Тя е предала и документи за своята майка Стефка Попиванова, първата жена драматург в театрите в Бургас и Габрово.

В категорията приятел на архива отличени бяха: Община Бургас, която подпомага архива безвъзмездно в популяризирането на неговата дейност; вестник “Черноморски фар”, който през 2022 г. е предал документи за дейността на вестника от 1930 до 2021 г. с внушителния обем от 8 метра и 85 сантиметра; читалище “Фар 1946” за предоставянето на информация за бележити личности от Бургас и региона; Соня Кехлибарева, дългогодишен служител на регионалната библиотека, дарител и приятел на архива; Румяна Емануилиду, журналист и издател, както и председател на сдружението с нестопанска цел “Общество за духовни изяви” – Бургас.

Успоредно с отличията открита бе и гостуващата изложба “Стари балкански фотографии”, която е съставена от 25 табла с архивни фотографии от България и Република Северна Македония. Те са обединени в няколко тематични групи, които описват бита, поминъка, занаятите, архитектурата, образованието, костюмите, носиите, градовете и селата на нашите предци.

Експозицията, която е представена за първи път в Скопие през юни 2022 г., а след това и в София, показва образци на фотографията от втората половина на XIX в. до 30-те години на XX в.

Към таблата бургаският отдел на Държавния архив добавя от местния си фонд и оригинални тематични снимки, които са изложени в общо четири витрини. Сред тях има кадри от откриването на бургаското пристанище преди 120 години, фамилни портрети, показващи типично облекло, младоженци и семейства. В една от витрините са представени и консулите в Бургас по онова време, допълни Десислава Лилова.

Изложбата „Стари балкански фотографии“ гостува в Бургас до 23 юни.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button