ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Спират водата заради ремонта на пречиствателната станция на яз. “Ясна поляна”

Два пъти в седмицата ще се спира водата по Южното Черноморие заради ремонта на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна"

Започва ремонтът на пречиствателната станция на яз. “Ясна поляна”, обяви на среща с представители на общините Созопол, Приморско, Царево, Средец и ВиК-Бургас областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова. По думите ѝ за времето на изпълнение на дейностите е взето решение водоснабдяването към горепосочените общини да бъде спирано по два дни в седмицата.

“Обсъдихме вариант, при който два дни в седмицата водата ще се спира. Взе се решение това да не се случва в последователни дни. Това ще доведе до по-ефективна работа на фирмата, която ще изпълнява дейностите по аварийния ремонт и в същото време няма да се стигне до нарушаване на водоподаването”, каза проф. Нейкова.

Спирането на водата няма да се отрази на населените места, които разполагат с резервни водоеми, посочи от своя страна представителят на водопреносното дружество Тодор Кръстев.

Ремонтът на съоръжението ще продължи около два месеца, стана ясно днес. Финансирането за обекта беше осигурено след решение на Министерския съвет от края на февруари тази година и е в размер на 23,5 млн. лева. На 2 юни бе подписан договорът между фирмата-изпълнител “Арстрой” и Областна администрация – Бургас. По-голямата част от парите ще се използват за изграждането на изцяло нова пречиствателна инфраструктура.

Самото пречиствателно съоръжение (филтърно и помпено стъпало на ПСПВ “Ясна поляна”), което ще се ремонтира, е строено през 1973 година. Оттогава по него са правени само козметични ремонти.

За проблема бе оповестено през декември 2022 година. Тогава стана ясно, че е налице риск от пропадне на критичната инфраструктура и има опасност Южното Черноморие да остане без пречистена питейна вода. Липсата на средства за спешен ремонт доведе до обявяване на бедствено положение, което даде възможност за финансиране на дейностите по укрепване да се кандидатства към Фонда за бедствия и аварии.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button