КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Мариус Куркински открива фестивала „Арт поток“

Осмото издание на фестивала „Арт поток“ започва на 14 юли с международна изложба, наречена „Вояж“, която ще бъде експонирана в историческия музей на град Царево и ще остане там до края на сезона, съобщават организаторите.

В изложбата участват както млади, така и утвърдени творци с творби от всички области на визуалните изкуства. Сред 30-те имена са Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева-Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски.

Тази година със свои произведения ще се включи и южноафриканският творец Вилем Бота. Той създаде специално за Hacienda три кинетични маймуни, които вече са част от интериора на музикалния клуб. Бота живее за постоянно в България от две години и освен, че е един от създателите на филмовото студио „Ню Бояна“, е работил по голяма част от международните продукции, заснети у нас.

Веднага след откриването на изложбата, началото на културните празници ще даде Мариус Куркински. Той ще играе откъси от най-популярните си моноспектакли.

Тази година по време на „Арт поток“ ще се играят представленията „Спанак с картофи“ от Золотан Егреши с участието на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров, както и комедията „Аз досадникът“ от Франсис Вебер с участието на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев. Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на „Театър 199“ – „Ива е онлайн“ с участието на Ива Тодорова. Мария Касимова-Моасе се включва с разказваческо шоу „Червена звезда, бл. 28“. Финалът на фестивала ще бъде поставен с „Духът на поета“ от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, постановка на Народен театър „Иван Вазов“ с участието на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище.

Традиционно, по време на „Арт поток“ ще има и премиери на нови книги. За първи път на морето ще бъде представена новата книга на Мария Касимова – „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“. Журналистът и продуцент Георги Тошев ще участва на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов. Той ще представи и своя нов документален филм за актьора. След миналогодишното си участие на „Арт поток“, край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Бай Тошо“.  Премиера по време на фестивала ще има и книгата за големия актьор Филип Трифонов – „Един ден, когато стана писател“.

За първи път на „Арт Поток“ ще има и куклено представление за всички деца – „Пчеличката мързеливка“ на театър „Сириус“, което ще се играе на площада пред читалището в Царево.

Традиционната лятна арт академия за деца под ръководството на Калина Попова отново ще се състои в Лозенец. Малките таланти от школата по рисуване ще творят на малкия плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща изложба творбите, които са създали на брега на морето.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button