ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

В субтропика ли е вече Бургас?

Банановите палми в жк „Лазур” станаха на 13 години и вече дори не се нуждаят от найлонова обвивка през зимата

Бургас вече устойчиво премина от умерно-континентален към субтропичен климат и местни зевзеци зоват градът да бъде преместен в съответната географска зона. Причината е, че не бива да подвеждаме учениците с остаряла информация. Доказателството се намира в жк „Лазур”, пред бл. №7, може да се види и по ул. „Ген. Гурко”.

На 16 ноември 2023 г. наш репортер засне картината в комплекса, където се извисяват две 4-метрови бананови палми с разкошни корони. Те са на 13 години и са засадени от живущ в блока, който вече е покойник.
Банановите палми не изискват особена грижа, когато имат достатъчно слънце и топлина, трябва им повече вода. Репортерът ни видя, че за едната от тях се грижи военнослужещият Радомир Василев, който в горещите летни дни я полива с маркуч. По същия начин се грижели за другата палма комшиите му от съседния вход. Допреди 7-8 години хората обвиваха с найлони стеблото на първия банан, защото реално имаше минусови температури. През последната петилетка обаче изобщо не си правят труда да предпазват дървоподобното от студа, защото такъв няма.

Нещо повече – израслото в съседство дърво е на не повече от 8 години, но то отдавна е достигнало височината на първото засадено растение, откъдето е взета издънката. Палмите връзват малки бананчета, но те са от декоративния вид и не са ядливи.

Двете палми пред бл. 7 в жк “Лазур”

Настоящата година е напът да се превърне в най-горещата в историята, сочат статистическите данни. Бургас не може да е извън тази класация и палмите ни го доказват. Световната температура от началото на годината досега е с 0,52 градуса по Целзий по-висока от средната. Климатичните промени тласкат глобалните температури до нови рекорди, а краткосрочните метеорологични модели също водят до температурни движения, писа наскоро Ройтерс.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button