КултураНовини
Популярно

Милена Казакова-“Млад художник на годината”

Милена Казакова получи отличието "Млад художник на годината" в Бургас

Художничката Милена Казакова бе определена за тазгодишната носителка на отличието “Млад художник”, което по традиция се връчва на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Наградата, която е учредена на името на бургаския художник Руси Стоянов, бе връчена по време на откриването на традиционната изложба със заглавие “24 май” в залата на Дружеството на бургаските художници. Другият претендент за отличието тази година беше художничката Петя Димитрова, обяви председателят на дружеството Добрин Вътев. Той допълни, че изборът е направен от тричленно жури.

“Това е награда, която носи изключителен престиж и е чест и привилегия за нас – представителите на местната власт и нашите гости, които решиха да се присъединят към нас на най-българския празник”, заяви кметът Димитър Николов преди връчването на наградата. Той допълни, че се радва да вижда приемственост в усилията на профилираните гимназии, а след това и на единствения филиал на Националната художествена академия, който се намира в Бургас, за да утвърдят мястото на града на картата на изобразителното изкуство в България.

Милена Казакова заяви, че не може да скрие вълнението си и че онова, което най-много е искала да каже при обявяването на наградата, е онази най-красива българска дума “Благодаря”. Едвам сдържаща сълзите си, художничката сподели, че приема отличието с изненада, но и с много силни емоции, защото идва в специален ден, какъвто е 24 май. “Всичко ме вдъхновява. Преживяванията, всичко, което видя, ми се отразява”, допълни тя. “Отговорността на тази награда е голяма, защото въпросът не е само тук и сега, а и какво ще направя напред във времето, както и дали ще оправдаеш признанието, което получаваш”, добави тя.

Милена Казакова обяви още пред БТА, че в момента работи над дипломната си работа като част от магистърската програма “Арт терапия” във филиала на Национална художествена академия. Успоредно с това трупа още много идеи за теми и пейзажи, но засега не планира изложба.

Казакова уточни също, че картината, с която участва в настоящата експозиция “24 май” в галерията на Дружеството на бургаските художници е част от творбите от нейната последна самостоятелна изложба в галерия “Неси” със заглавие “Споделено море”.

Сред гостите на събитието бяха още председателят на Общинския съвет – Севдалина Турманова, кметът на Малко Търново – Илиян Янчев, заместник-кметът по “Култура, туризъм и спорт” на Община Бургас – Диана Саватева, проф. Светозар Бенчев и д-р Антонио Душепеев. Сред официалните посетители бяха и гости от САЩ и Индия, които по думите на кмета Николов, проучват възможностите за туризъм в района и бяха придружавани от Николина Ангелкова, бивш министър на туризма в периодите 2014-2017 и 2017-2021 г.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button