КултураНовиниТОП новини

Комедията гостува в Пловдив, Варна и Бургас

Валентин Ганев поставя за първи път у нас „Премахни от приятели“ от Стивън Мофат

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ излиза на българската сцена с премиера на 30 юни в „Театро отсам канала“ в София. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев, съобщават организаторите.

По думите им „Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед върху катастрофалния стремеж на хората от средната класа в Англия винаги да изглеждат мили, любезни и възпитани. Авторът е Стивън Мофат – награждаван писател, който стои зад легендарните британски сериали „Шерлок“ и „Доктор Кой“.

След София „Премахни от приятели“ ще се срещне за първи път с публиката в Пловдив – на 25 юли, Варна – 17 август, и Бургас – 10 септември.

Проблемът с прекалено добрите маниери стои в основата на сюжета. Британското възпитание запознава Питър (Владимир Зомбори) и Деби Линдел (Анелия Луцинова) с екстравагантната и похотлива вдовица Елза Жан Краковски (Мария Сапунджиева). Тяхното „приятелство” започва на палубата на круизен кораб и продължава в социалните мрежи. Отношенията им са като по вода (от разстояние), докато един ден Елза не се самопоканва в дома им за седмица. Твърде късно, твърде необратимо, двамата научават страшна истина за нея. Предстои им едно гостуване, което ще ги качи на влакчето на ужасите. Въпросът е как да откажат и да защитят всичко, което обичат, от тази опасност, без да изглеждат леко невъзпитани…

Преводът е на Николай Ангелов, сценограф е Красимир Вълканов, звукова среда – Слав Бистрев.

СЮЖЕТЪТ

Сценарият на комедията е вдъхновен от истинска история, която реалният Питър (върху чийто образ е изграден главният герой) разказва на Стивън Мофат. Той и съпругата му отишли на почивка, там се запознали с един човек, разменили си имейли, а след това той заплашително поискал да се нанесе при тях. В последствие разбрали и неща за него, които предпочитали да не знаят.

„Когато моят приятел ми разказа всичко това, то просто звучеше като пиеса. Попитах го дали мога да взема тази история и да я пренапиша така, че да върви още по-катастрофално, отколкото в реалния живот?“, разказва Мофат. Отговорът бил „Да“ при две условия – Питър да присъства на премиерата и авторът да не сменя името му в сценария.

КРИТИКАТА

Английската критика за „Премахни от приятели“ казва „Убийствена комедия, за която да умреш.“  (WhatsOnStage). Telegraph определя пиесата като „забавна без усилие“.

„Забавна мрачна комедия на добрите обноски“, пише The Stage, а според Guardian това е „неудобно фантастична пиеса от изящно смущение“.

„Удря в смешната кост за добре дошли“, пише The Times. „Всеки втори или трети ред от тази фарсова съвременна комедия на добрите обноски предизвиква бурен смях“, допъллва Chortle.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button