КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

ЮНЕСКО взе под егидата си Йерихон

ЮНЕСКО взе под егидата си Йерихон - един от най-старите градове в историята на човечеството

ЮНЕСКО гласува на 45-ата си разширена сесия в Рияд останките от античния град Йерихон на Западния бряг да бъдат включени в списъка на световното наследство в Палестина – решение, което вероятно ще разгневи Израел, който контролира територията и не признава палестинска държава, съобщи Асошиейтед прес.

Йерихон е един от най-старите непрекъснато обитавани градове на земята и се намира в част от окупирания от Израел Западен бряг, която се управлява от международно признатата палестинска автономна власт. Смята се, че е възникнал 11–9 хилядолетие пр.н.е.

Решението беше взето на заседание на Комитета за световно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

 

Израел напусна ЮНЕСКО през 2019 г., обвинявайки организацията, че е пристрастна, и че омаловажава връзката му със светите земи. Израел се противопостави и на приемането на Палестина за държава, членуваща в ЮНЕСКО, през 2011 г., но остава страна по Конвенцията за световното наследство и изпрати делегация на конференцията в Рияд.

 

Израел завладява Западния бряг, заедно с Газа и Източен Йерусалим, по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Палестинците искат и трите територии да бъдат включени в бъдещата им държава. Израел разглежда Западния бряг като библейското и културно сърце на еврейския народ.

Съвременният град Йерихон е основна туристическа атракция на палестинските територии.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button