КултураНовиниТОП новини
Популярно

Бургас строи кампус за студенти – археолози

Археологически студентски кампус ще бъде изграден в туристически комплекс „Акве Калиде“. Вече са водени разговори с наши, и с пет западни университети със специалност „Археология“, които са заявили желание да изпращат студентите си да провеждат стажове в археологически парк. Мястото е уникално- има наличие на пет исторически пласта от различни епохи – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Идеята е там да бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, така и за студенти по археология от цял свят. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Труд.

До “Акве Калиде” ще бъдат поставени бунгала за студентите-археолози, изцяло съобразени с околната среда. Интегрираният проект ще използва технологии за опазването на културното наследство и природата в региона. А̀кве Ка̀лиде е историческо селище на територията на Бургас, в землищата на кварталите “Ветрен” и “Банево”. В превод означава “горещи води”.  От няколко години е любима туристическа атракция с разглеждането на интересните разкопки и реставрираната с точност баня на Сюлейман Великолепни, който лекувал тук подаграта си.

 

През Средновековието мястото е било познато с имената Терма и Термопол. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, ромейските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, византийската императрица Ино Анастасия, българския кан Тервел, и султан Сюлейман Великолепни. 

 

Бургазлии наричат мястото “Баните” и идват да си наливат безплатна минерална вода от извора, който наистина е много древен. Бил е известен още в неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VI – V хилядолетие пр. Хр.

Траките превърнали извора в средата на I хил. пр. Хр. в най-почитаното „Светилище на Трите нимфи. Най-ранните сведения за днешните Бургаски минерални бани са от IV век. пр. Хр., когато Филип II Македонски е летувал там.

Източник: flagman.bg

 

 

Подобни публикации

Back to top button