КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

В Царево се пази ценно сребърно съкровище

Националното богатство, открито непокътнато в стената до владетелския дом в Синеморец

Монетното съкровище е сред малкото находки от последните две десетилетия открити при редовни археологически разкопки на територията на България. На 27.09.2012г. експедиция „Странджа” с ръководител Даниела Агре – НАИМ – БАН се натъква на грижливо укрито гърне до стената, която е защитавала тракийския владетелски дом на устието на р. Велек

а. Съкровището е запечатано с олово. Научният екип отброява 199 сребърни монети – тетра драхми (четири драхми). Наред с добре познати екземпляри в него присъстват и изключително редки монети, които разкриват нови данни за сеченето на монети на тракийските царе.

Хронологически са представени монети на витинските царе – Прусий II, Никомед II Епифан и Никомед III Евергет и екземпляри отсечени в градовете Одесос, Месамбрия и Кизик. Впечатляващо и значимо за нумизматиката е наличието на голям брой монети на тракийския цар Мостис (ок.125-ок.86г.пр. Хр.).

Не са изяснени много въпроси около тази историческа личност. Владенията му са в Югоизточна Тракия, а до смъртта си е бил съюзник на Митридат VI Евпатор в борбата му срещу римската експанзия. До 1991г. в науката са известни едва 11 сребърни монети на цар Мостис в колективна монетна находка.

До 2012г. са документирани още 3 екземпляра. В съкровището от с. Синеморец те са 36 и това е най-голямата група монети на тракийския цар откривани до момента в света. Най-многобройни в безценната находка са емисиите Лизимахови подражания сечени в град Бизантион – бъдещата столица на Византийската империя.

Намерено непокътнато, в своята цялост, съкровището от 199 сребърни тетра драхми притежава изключително висока научна и културна стойност и е със статут – национално богатство.

Експонирано е в зала „Трезор“ на Общински исторически музей – Царево и е част от постоянната експозиция на културната институция. Музеят ще работи без прекъсване и в почивни дни от 15.06.2023 г. през летния сезон.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button