ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

В Бургас ще се състои Уикенд на черноморската мида

Уикенд на черноморската мида ще се състои в Бургас от 9 до 11 юни. Тогава много от заведенията в морския град, включили се в инициативата на местната община, ще предлагат на посетителите ястия, приготвени с вкусния деликатес. Луди миди, миди по моряшки с девесил, масло и бяло вино, миди саганаки, миди с узо и горски билки, средиземноморска супа с миди, ризото с миди и домати са само част от вкусните изкушения, които ще предлагат местни заведения, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Прясно изпечени миди на тенекия пък ще може да опитат през трите тематични дни посетителите на острова Света Анастасия. Рано сутринта водолази ще вадят първите реколти миди от подводната ферма. Дегустацията ще бъде безплатна за всички гости и туристи, казаха за БТА от управата на острова и уточниха, че специалитетът е една от запазените марки на острова.

На 9 юни на Света Анастасия ще се състои инициатива “Чистото Черно море”. В нея ще се включат водолази, които ще почистят акваторията край острова. Ще бъде открит и плажният бар на Света Анастасия.

Целта на мидения уикенд е да привлече туристи от близо и далеч. Община Бургас благодари на местните ресторанти, които са харесали идеята и ще я подкрепят със свои собствени вариации по темата.

От общинския пресцентър добавиха, че едно алтернативно събитие в рамките на тематичния уикенд организира Природонаучен музей – Бургас. На 10 юни от 12:00 ч. до 14:00 ч., там ще се състои Детска научна работилница за запознаване с мидите и охлювите, обитаващи Черно море. Децата ще научат интересни факти за водните обитатели и тяхната биология.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button