КултураНовиниПрепоръчани

В Бургас започват чествания по повод 100-годишнината от рождението и 50 години от смъртта на Апостол Карамитев

Изложба на архивни кадри и документи, прожекция на документални филми, работилница и кино панорама са част от предвидените събития, с които през тази година в Бургас ще бъдат отбелязани 100-годишнината от рождението и 50-годишнината от смъртта на Апостол Карамитев. Това бе съобщено на пресконференция в Община Бургас, на която присъстваха заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, синът на актьора Момчил Карамитев, Кирил Костадинов от Българското национално радио в Бургас, Маруся Русева от независимата културна организация “Арт ателие”, режисьорът Слави Георгиев и Данка Георгиева от Държавен архив – Бургас.

Въпреки че датите на двете годишнини са в разстояние от едва 20 дни – актьорът е роден на 17 октомври 1923 г. и е починал на 9 ноември 1973 година, честванията в неговия роден град Бургас ще продължат през почти цялата година, обяви заместник-кметът Диана Саватева.

Първото събитие от поредицата по повода е откриването на голяма изложба с архивни кадри пред Културен дом НХК. Експозицията е озаглавена “Многоликият Апостол Карамитев” и е съставена от 15 двустранни пана. Върху тях минувачите могат да открият множество архивни снимки от различни постановки, афиши към тях, филми и кадри от снимачните площадки, картички с негови автографи, семейни снимки, както и снимка на единствения портрет на актьора, правен от Дора Бонева през 1972 г. Всички кадри са притежание на Държавен архив – Бургас и са дарени от Борис Цацов през 2021 г..

Откриването на изложбата е съпътствано от студио на открито на Българското национално радио – Бургас, в което неговият регионален директор Кирил Костадинов сподели, че ще прозвучи гласът на Апостол Карамитев, който се съхранява във фонда на радиото от различни негови записи от радиопиеси.

По-късно вечерта в Културен дом НХК ще бъде прожектиран и първият документален филм за актьора – 56-минутната копродукция на България, Италия и САЩ „Апостол Карамитев“, дело на сина на актьора Момчил Карамитев. След прожекцията публиката ще има възможност да разговаря с него.

На 3 юли ще бъде прожектиран и друг документален филм за актьора, но с автор Росен Славов, който ще бъде последван от уъркшоп на Момчил Карамитев за млади непрофесионални актьори. В него той ще сподели с тях част от методите на баща си, които той самият преоткрива с времето и според него биха били интересни на младите хора, които тепърва смятат да се развиват в сферата на актьорската работа.

В последната седмица от август Община Бургас ще организира и панорама от седем филма с участието на Апостол Карамитев, които ще бъдат прожектирани всяка вечер на открита сцена “Охлюва” в Морската градина.

Диана Саватева допълни още, че екипът на общината работи и по създаването на голям мултимедиен спектакъл по примера на този, създаден през миналата година за композитора Тончо Русев.

Саватева обяви още, че е стартирана процедура за обявяването на актьора за почетен гражданин на Бургас, което изисква събирането на определен брой подписи, за да може титлата да бъде предложена официално и гласувана след това на Общинския съвет. Обичайно титлите за почетен гражданин се връчват на празника на Бургас – 6 декември. Председател на инициативния комитет, който се ангажира да събере нужния брой подписи, ще бъде директорът на Държавен архив – Бургас Данка Георгиева.

Момчил Карамитев благодари за инициативата, която по думите му е подета изцяло от екипа в Бургас. Той допълни, че е бил едва 13-годишен, когато е загубил баща си, но сподели част от спомените, които пази от него. “Дори когато беше вече утвърден актьор в София, в Народния театър, Апостол Карамитев винаги казваше с голяма чест и достойнство, че е бургазлия”, допълни той.

По време на пресконференцията бе разкрит и още един проект, по който работят режисьорът Слави Георгиев, операторът Христо Димитров-Хиндо и Кристина Ингилизова. Той е за документален филм, който ще е опит да се проследи историята зад посмъртната маска на Апостол Карамитев, отлята от Димитър Коклин след кончината му. Автори попадат случайно на нея в Бургаския драматичен театър, докато снимат филм за професиите в театъра, които остават скрити зад кулисите. Посмъртната маска на актьора е направена след внезапната смърт на актьора, която се случва по време на снимките на филма “Сватбите на Йоан Асен” и е била използвана изцяло за целите на довършването му. Екипът се надява да получи финансиране за довършването на филма от Национален фонд “Култура”, допълни Слави Георгиев.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button