КултураНовиниТОП новини

Кметът на Свети Влас връчи грамота и почетен знак на отец Петър, построил 40 каменни параклиса в курортния град

Кметът на Свети Влас Иван Николов връчи грамота на Негово Благоговенство Свещеноиконом Петър Цанков по повод неговия 80-годишен юбилей и като израз на благодарност за дългогодишното му духовно служение, чрез което хиляди българи и чужденци се насърчават в истините на християнството. Церемонията се състоя в кметството.  Отец Петър получи и почетен знак на Свети Влас.

Четиридесет каменни параклиса в продължение на девет години е построил отец Петър в курортния град. Иконостасите, изградени по Пътеката на вярата в подножието на планината в курортния град, привличат годишно хиляди богомолци, наши и чужди туристи, които искат да видят Божия маршрут, каза кметът на Свети Влас. Всичките каменни творения са посветени на Божия син.

Запалил се по идеята да изгради десетките параклиси, след като посетил преди години Монако, за да венчае българка. Там видял няколко параклиса, които изобразявали живота на Исус Христос. След като се установил в Свети Влас, отецът решил да направи параклиси подобни на тези в Монако. Първоначално направил 3-4, после работата го увлякла и стигнали четиридесет. Близо до каменните места за молитва отецът е построил барбекю зони и пейки за отдих.

Заради делото си през 2016 година отец Петър  бе сред наградените в кампанията “Достойните българи”.

Нека Господ ви дава радост. Живейте днес, не вчера, не утре. Бог е нас. Най-голямата грешка, която човек може да прави е да вярва на други сили”. С тези думи отец Петър се обърна към присъстващите в залата, след като получи грамотата и почетния знак от кмета Иван Николов.

Отецът благодари и на фондация “Българска памет – братя Диневи”, с чиято помощ осъществява своите проекти.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button