КултураНовиниТОП новини
Популярно

“Дон Жуан” отново на бургаска сцена в петък

На 17 ноември, петък, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас Ви очаква естетичното предизвикателство на досег до посланията на „вечната музика“ – Моцартовият шедьовър в две действия „Дон Жуан“ – една от най-изпълняваните опери в световен мащаб. Зад пулта застава младият маестро, но с внушителна творческа биография – Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Той е отличен с престижната награда за принос към българската култура и изкуство “Златно перо” за 2019 г. Носител е и на наградата „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди.

Режисурата на „Дон Жуан“ е на доц. д‐р Александър Текелиев,

художник на мащабната постановка е Иван Савов, който през настоящата година приключи земния си път, но творчеството му продължава своя самостоятелен живот. Диригент на хоровия състав, който е пълноценен участник в емоционално наситеното сценично действие, е младият хормайстор Александър Чепанов, който отскоро пое символичната щафета на приемственост в изкуството от Невена Михайлова, но постига много добър баланс в творческия процес с артистите от хора. Пластиката на оперната постановка е на Гриша Роглев, който също вече не е между нас. Важна роля в изграждането на драматургично-музикалното внушение има и оркестърът на Държавна опера – Бургас, с концертмайстор Ваня Златева.

Силен солистичен състав ще се представи в драматичните образи, наситени с емоционалност и философски препратки. На сцената на Бургаската опера в петък ще бъде бе разгърната вечната тема за изкушение, прелъстяване, отдаване на греха, падение, възмездие, наказание и изкупление. Всеки от солистите ще бъде емоционално-естетично-интелектуално мотивиран от забележителните режисьорски похвати да извади на повърхността на артистичната си същност най-доброто, градивното и въздействащото от съответния образ. Хорът на Държавна опера – Бургас участва в мащабните масови сцени, пресъздаващи атмосферата на своето време – с характерните детайли в облеклото, поведението и динамиката на отношенията. Постановката на „Дон Жуан“ не бе представяна повече от три години на бургаска сцена – до 4 май т. год., когато в залата на Операта в главните роли дебютираха прекрасни млади солисти, студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Спектакълът, в който взеха участие дебютантите, доказа, че емоционалният заряд и енергията на младите таланти успешно се вписва в една от най-успешните постановки на Държавна опера – Бургас, която вече 20 години се представя и се приема изключително радушно от публиката – както на сцената в крайморския ни град, така и в турнета в чужбина и други градове в България. На представлението през м. май дебют в ролята на Дон Жуан направи баритонът Добромир Момеков.

В ролята на неустоимия чаровник, класически прелъстител с подмолни действия, обслужващи неговите неконтролируеми страсти, вписал в своя „таен списък“ хиляди завоевания – от невинни девици, до достолепни дами, търсещи мимолетно внимание, ще влезе солистът на Държавна опера – Бургас и артистичен секретар Делян Славов. В началото на м. ноември басът се представи във вокалния концерт „Солистите на Държавна опера – Бургас“, а през летния сезон на Бургаската опера имаше редица запомнящи се изяви – в Бургас, Велико Търново, както и по време на фестивала „Опера на светилището“ на откритата сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ.

В образа на слугата на пословичния прелъстител Дон Жуан – Лепорелло, ще се превъплъти басът Костадин Мечков, който наскоро бе в сценично партньорство с изпълнителя на Дон Жуан – Делян Славов – също в концерта „Солистите на Държавна опера – Бургас“. Мечков има множество успешни изяви в централни роли в заглавия от репертоара на бургаския културен институт, както и в редица камерни изяви.

В ролята на Донна Ана, която тъгува за преждевременната загуба на своя обичен баща, убит от Дон Жуан, влиза сопраното Мария Цветкова-Маджарова – с виртуозна техника и красиви нюанси на гласа в най-високия регистър. Образа на Донна Елвира – бивша любима на Дон Жуан, ще пресъздаде сопраното Нона Кръстникова – с психологическа дълбочина, веща интерпретация на Моцартовата музика и артистизъм. Бургаската публика ще има възможност да гледа и слуша Нона Кръстникова и в събота, 18 ноември, от 19 часа във фоайето на Операта – в концерта от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“, заедно с баритона Марян Йованоски, пианиста Игор Кириянов /Украйна/ и Мая Желязкова – флейта.

В ролята на Дон Отавио ще се представи тенорът Яни Николов – за него ролята е дебютна. След блестящия му дебют като Баринкай в оперетата „Цигански барон“ на сцената на Летния театър в Бургас, също в партньорство с Нона Кръстникова, за която ролята също бе успешен дебют, очакваме силна сценична изява и в Моцартовата опера.

Образа на красивото и чистосърдечно момиче от народа Церлина – с финес и ювелирна воклана техника, ще изгради младото сопрано Мария Славова /гост/. Красивата млада певица е носител на Голямата награда на Фондация “Стоян Камбарев” за полет в изкуството за 2017 г. Нейният творчески път е изпъстрен със запомнящи се изяви – на наши и чужди сцени. Явява се на първия си музикален кастинг на 3 години и става част от формация „Бон-Бон“. След това е солистка на детския радиохор на Българско национално радио. На 10 години е, когато дебютира пред препълнена зала 1 на НДК. Професионалният й път е възходящ, базиран на дългогодишна отдаденост на каузата на високото изкуство, личен чар и силен дух.

В знаковия образ на Командора на спектакъла на „Дон Жуан“ в петък влиза басът Диман Панчев, постигащ силно сценично присъствие и внушение, зрял актьорски подход при изграждането на образа – представен като инструмент на Съдбата, която разпорежда сурово, но справедливо. Басът бе партньор в концерта „Солистите на Държавна опера – Бургас“ на 4 ноември т. год. с останалите двама баси, които участват в спектакъла – Делян Славов и Костадин Мечков.

В ролята на Мазетто, годеник на Церлина, към която Дон Жуан не крие своите користни подбуди, бургаската публика ще види младия баритон Бранимир Недков, който придава на образа богата емоционалност и яркост. На сцената на Бургаската опера във вторник той дебютира успешно в ролята на паркетния лъв Хоров в мюзикъла „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев, под диригентската палка на Иван Кожухаров.

Операта в две действия „Дон Жуан“ е един от върховете в творчеството на гениалния Моцарт и съчетава елементите и внушенията на драматичната и комична опера. „Дон Жуан“ се отличава с динамично сценично действие, изящни музикални теми, арии, дуети и ансамбли, изградените образи са ярки и запомнящи се. Постановката на „Дон Жуан“ е изпипана във всеки детайл — помислено е както за цялостното внушение, така и за елементите на психологизъм и актьорско въздействие, сценография, костюми, солистични изпълнения, дуети, ансамбли, сценичното присъствие на артистите, всичко, в единна цялост, наистина е на високо професионално ниво, с добавена естетична стойност. Тази постановка има дългогодишен сценичен живот, разгръща се и се развива с годините, в нея са участвали плеяда изявени солисти, всеки един от които е внасял своя личен почерк и натюрел в образите.

Изпълнението на „Дон Жуан“ предполага висок професионализъм, детайлно познаване на Моцартовата музика и характерната за композитора лекота и финес, които, обаче, се постигат извънредно трудно и изискват брилянтно владеене на гласа и модериране на преходите, динамиката и чистотата на интерпретация в ансамблите. При Моцарт всеки тон звучи като отделен бисер, свързан с изящен наниз, но само когато е изпълнен с необходимата доза познаване, респект към музикалния му гений и шлифован до пълния си блясък. Дълбокият философски замисъл на режисьорското виждане за греха, изкушението, страданието, повикa към отмъщение, изкуплението и възцаряването на справедливостта, се очаква да бъде пресъздаден от страна на артистите. – с разбиране и емоционална отдаденост, на спектакъла на 17 ноември в залата на Операта.

Билети за „Дон Жуан“: на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/don-juan-0qkutu9 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1383331/performance.html.

Източник: Община Бургас

Подобни публикации

Back to top button