Екология

Бургас е домакин на международна конференция за екология и син растеж

Участват учени от България, Турция и Хърватия

Възстановяването и опазването на океана, моретата и водите е една от най – спешните и критични задачи на нашето време. Това заяви в Бургас Ивелина Василева, която е член на борда на Мисия към Европейската комисия, създадена за да работи в тази посока. Василева участва в международната конференция „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“, която се провежда днес и утре в експозиционен център „Флора“.

Мисията за опазване на океана, моретата и океаните е наричана още Мисия „Морска звезда“ и тя е създадена с още 4 Мисии, които целят постигането  до мащабна трансформация чрез дръзки и конкретни решения в полза на общественото благо. Другите са в областите за опазването на климата, почвите, енергийно неутрални градове  и борба с раковите заболявания.

Стратегическата цел на Мисията е постигане на опазване и възстановяване на океана и водите до 2030 година и тя да се превърне в глобален пример за устойчивост, посочи Ивелина Василева:

„Мисията осигурява подходящите условия и финансиране, които ще дадат възможност на изследователи, иноватори, създатели на политики, които да предложат работещи решения за постигане на конкретните цели. Хората са в център на мисията! Предвидено е финансирането през няколко програми. Само за периода 2021 – 23 година са предвидени по „Хоризонт Европа“ бюджет от 344 млн. евро и в момента има отворени покани за проектни предложения.”

Добър пример в тази посока е проекта „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“, който се осъществява от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ съвместно с Тракийския университет в Одрин. Той цели създаване на изследователски центрове за син растеж, посочи ректорът на бургаското висше учебно заведение проф. д-р Магдалена Миткова и поздрави участниците в конференцията:

„Проектът се изпълнява 2 години с изключителен успех от българска и турска страна. Имаме оборудвани лаборатории и университетът върви стремително към успешното приключване на този проект. Успех на конференция, има много интересни доклади, които посочват интересен път за развитие в областта на синия растеж и екологията!“

Приветствие към присъстващите отправиха още Милен Обретенов, директор на Отдел “Програми ИНТЕРРЕГ ИПП Трансгранично сътрудничество” в регионалното министерство, както и доц. д-р Емре Атълджан от Тракийския университет в Одрин.

Събитието, на което Бургас е домакин, е в рамките на проект „Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж“, като партньор от българска страна е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  Участие в двудневния форум в Експоцентър “Флора” вземат учени от университети и институции от  България, Турция и Хърватия.

Източник: bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button