НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Протест блокира пътя за кратко пътя Бургас – Созопол

Повече от сто души затвориха две от четирите платна на пътя Бургас – Созопол при изхода на областния център днес в знак на протест срещу бавното правораздаване след тежки пътни инциденти със загинали. Близки на изгубили живота си по пътищата в областта и пострадали при катастрофи поставиха цветя на мястото, където преди повече от три години загинаха кметският наместник на созополското село Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от село Росен.

Сред протестиращите бе и дъщерята на Байлова – Гергана Тасева.

“Заедно с Мария, която загуби сина си в тази катастрофа, а аз своята майка, решихме да организираме този протест. Разбираме, че днес има и национален такъв. Изминаха три години четири месеца от тази трагедия, а човекът, виновен за това, е на свобода. Нищо не се случва. Това не е правилно правосъдие. След три години всички забравят, но не и ние, които сме загубили своите близки. За нас мъката продължава. Никога няма да забравя рождения си ден, в който загубих майка си – дата беше 28 февруари 2020 година. Не трябва да има отлагане на делата, чакахме година и половина, само за да се даде ход на делото“, каза пред БТА Тасева.

Припомняме, че до инцидента се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофираха на изхода на Бургас в посока Созопол на 28 февруари 2020 година. Оглеждайки щетите по превозните средства, Ванча и Тодор са пометени от автобус с турска регистрация. При удара загиват на място. В хода на съдебното следствие, по което обвиняем бе Камен Филипов, стана ясно, че той е шофирал тежката машина със скорост над разрешената от 80 км/ч за участъка. В началото на декември миналата година, окръжните магистрати в Бургас му наложиха присъда от четири години и осем месеца затвор – наказание, което близките на загиналите тогава определиха като недостатъчно.

Искаме промяна на законите, без условни присъди за такива инциденти, заявиха протестиращите в Бургас днес. “Протестът ни е вдъхновен от последните събития в страната и фактът, че съдията в случая (бел. авт. със загиналите Ванча Байлова и Тодор Тодоров) все още не е представил мотивите за присъдата и особено, че все още няма ефективна и адекватна присъда за виновника“, казаха близки на загиналите.

Протестната демонстрация затвори основния път за Южното Черноморие след изхода на Бургас за половин час. В района имаше няколко полицейски екипа, като част от движението бе отклонено по обходен маршрут.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button