ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Откриват планетариума на 24 май

Планетариумът на Морска гара в Бургас ще бъде официално открит на 24 май

Планетариумът, изграден от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) в зоната за обществен достъп в района на Морска гара в Бургас, ще бъде открит официално на 24 май. На откриването ще присъстват кметът на Община Бургас Димитър Николов и генералният директор на ДППИ Петър Сеферов, съобщават от държавното предприятие.

Планетариумът привлича вниманието на минувачите в района с архитектурата си, тъй като съоръжението представлява сферична метална конструкция с прожекционен купол от 8 метра в диаметър. Капацитетът на помещението е за 50 души.  С помощта на модерно оборудване в новото съоръжение ще бъдат представяни 2D и 3D визуализации в реално време.

Работното време на планетариума, който е част от разположения точно срещу него Детския научен център “Планет Ум”, предвижда той да посреща посетители всеки ден – от понеделник до неделя – в часовете между 10:30 и 19:00 часа. Предвижда се през целия ден на 1 юни, по повод Деня на детето, планетариумът да работи с вход свободен за малките любители на галактики, планети и съзвездия, допълват от държавното предприятие.

Сградата осигурява достъп на хора в неравностойно положение и позволява организиране на групови посещения, провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона.

От държавно предприятие “Пристанищни инфраструктури” допълват, че с проекта за планетариум завършват цялостната концепция за оформяне на единен градски образователен център, в който по забавен и увлекателен начин деца и родители се срещат с науката и придобиват нови знания и умения.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button