ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Извор с лековита вода събира богомолци край Пещерско

Чудеса стават в параклиса на Свети Илия в язмата на айтоското село, нужна е само вяра

Стотици богомолци се събраха в язмата на айтоското село Пещерско, за да отпият от лековития извор в параклиса на Свети Илия и да се помолят на старозаветния пророк. Пред репортер на Флагман.БГ те споделят, че не пропускат година да посетят святото място в навечерието на 2 август, когато местните хора, за разлика от православната църква, почитат светеца.

Параклисът с чудотворната вода ще е отворен и днес през целият ден, разкриха хората от селото.

Илинден вече се чества официално на 20 юли, но минаването от Юлианския към Григорианския календар не може по никакъв начин да промени навиците на хората от Пещерско и от цялата Бургаска област, които по традиция се събират на 2 август в Пещерско, за да почетат предвестника на истинната вяра в единия Бог.

 

Мюсюлмани от селото споделиха пред наш репортер, че за тях Илия Гърмоделеца, както народът нарича пророка, е също толкова тачен, колкото и от православните им събратя. Той ни обединява, разказват хора от селото, които вярват в чудесата, случвали се на празника. 

 

Тогава водата в извора на местността Язмата е най-лековита, казват хора от селото.

Храмът на пророка е ремонтиран с помощта и на православни, и на мюсюлмани. Хората не жалят средства и усилия, за да съхранят традицията и да измолят Бог за закрила.

Те вярват, че монетата, залепена на иконата на Свети Илия, ще им донесе щастие. Някои обаче споделят, че на младини са хитрували, като са си носели восък и се опитвали да го стопят, за да залепят стотинка, но въпреки това тя не се задържала дълго върху нея.

Носят се и легенди за това как хора, които са се опитали да ограбят параклиса на светеца, който в народните представи препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели, са били наказани. Затова и вече никой не се опитва да краде от това свято място.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button