НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Приоритетите на новия областен управител на Бургас

Новият областен управител на Бургас ще търси подкрепа от кметовете за по-ниска цена на водата в областта

В Бургас има огромни проблеми във ВиК сектора, които са натрупани с години. Те ще бъдат решени трудно в кратки срокове, но мисля, че можем да поставим поне началото. На първо време казусът с яз. “Ясна поляна” трябва да бъде разрешен законосъобразно. Да бъде изпълнен така, че не само да има дългосрочно решение за Южното Черноморие, но и качеството на водата да бъде на необходимото ниво. Това каза пред журналисти областният управител на област Бургас Пламен Янев, който пое поста от проф. Мария Нейкова след решение на кабинета от края на миналата седмица.

“От предходния областен управител има насрочено заседание на ВиК Асоциацията. На него ще поискам вкарването на извънредна точка, с която да се приеме един от седемте варианта на местното ВиК дружество за намаляване на цената на водата. В тази връзка ще потърся подкрепа от всички кметове. Следващият четвъртък ще ги поканя на закрито заседание. За мен последното повишение в цената на водата в Бургаско е неоснователно. То беше коригирано от КЕВР веднъж заради забележки към различни процедури на ВиК Бургас. Според мен цената може да бъде намалена с много над 21 стотинки”, каза Янев.

Той допълни, че са налице трудности пред изпълнение на проекта за спешна реконструкция на пречиствателната станция на яз. “Ясна поляна”.

“Дейностите са спрени от две седмици, заради което може да имаме проблеми с изпълнителя, тъй като договорът по обществената поръчка се нарушава. Самата документация по проекта, постъпил в Областна администрация, трябва да се преразгледа”, посочи Пламен Янев.

Той изрази надежда, че до месец обществената поръчка за събарянето на незаконни постройки на територията на парк “Росенец” ще бъде обявена.

“Само веднъж до момента е обявена обществена поръчка, за която не е имало кандидати. Сумата за предвидените дейности по събаряне на постройките е индексирана според инфлацията, така че се надяваме този път кандидати да има”, каза още Янев.

Като един от основните акценти в работата си като областен управител на област Бургас, той посочи децентрализацията на властта. Пламен Янев припомни, че това е ангажимент, който страната ни е поела още при присъединяването си към Европейския съюз.

“За съжаление считам, че по-скоро вървим в обратната посока. Липсата на децентрализация ограничава възможността за вземане на решения до много малка група хора. Тя е основен признак на много от демократичните държави. Това, което може да се очаква от мен и ще се случи в следващите месеци, е да направя предложения по темата към изпълнителната и законодателна власт. Ще търся подкрепа от всички народни представители от нашия регион. Нужно е да има по-големи права на областните съвети за развитие”, допълни губернаторът.

БТА припомня, че за проблема с основното пречиствателно съоражение на яз. “Ясна поляна” бе оповестено през декември 2022 година. Тогава стана известно, че е налице риск от пропадне на критичната инфраструктура и има опасност Южното Черноморие да остане без пречистена питейна вода. Липсата на средства за спешен ремонт доведе до обявяване на бедствено положение, което даде възможност за финансиране на дейностите по укрепване да се кандидатства към Фонда за бедствия и аварии. След отпускането на средствата в началото на юни тази година областният управител проф. Мария Нейкова обяви, че ремонтът започва. Плановете бяха за времето на изпълнението му водоснабдяването към редица общини в Бургаско да бъде спирано по два непоследователни дни от седмицата.

Към момента няма официално разяснение за точната причина за спиране на дейностите по укрепването, но днес Пламен Янев посочи следното: “Тези две спирания на водата, тоест тези, които оставаха до пълното укрепване, нямаше да доведат до повече неприятности, отколкото в годините, когато не е имало такава дейност. И в момента редица населени места се оплакват от режим на водата, аварии и така нататък. Никой не знае дали това укрепване, извършено до момента, ще издържи докато ВиК Бургас отново възобнови дейностите”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button