ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Цигуларката Кремена Оксенкруг в Бургас

Цигуларката Кремена Оксенкруг ще бъде гостуващ солист на симфоничен концерт в бургаската опера

Симфоничен концерт с гост солист цигуларката Оксана Оксенкруг ще бъде последното събитие за месец май в програмата на Държавна опера – Бургас. Той ще се проведе на 26 май с диригент Йордан Дафов, съобщават от културната институция в морския град.

Кремена Оксенкруг, която е концертен изпълнител, преподавател по цигулка в Кралската консерватория в Монс в Белгия и директор на Симфоничен оркестър на град Сливен, ще изпълни две знакови произведения. Едното е Концертът за цигулка и оркестър №5 в ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт, известен още под заглавието „Турски“. Второто е Симфония №3 в ми бемол мажор, опус 55, известна като „Ероика“, от Лудвиг ван Бетховен.

Концертмайстор на оркестровия състав на концерта в петък ще бъде Ваня Златева, допълват от бургаската опера.

Кремена Оксенкруг е родена в Сливен, където започва да учи цигулка от шестгодишна. След това продължава обучението си в Бургас, а след това и в Националната музикална академия в София. След завършването се мести в Италия през 2012 г., а в момента участва в концерти като солист и камерен музикант в Италия, България, Франция, Испания, Словения, Белгия и Русия. Има издадени три солови студийни записа, а успоредно с това Кремена Оксенкруг е преподавател по цигулка в Кралската консерватория в Монс, Белгия. От 2014 г. до 2020 г. Оксенкруг е артистичен директор на Международния музикален фестивал San Martino a Natale във Венеция, Италия. През 2022 г. получава наградата “Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button