ЕкологияНовиниТОП новини

Зелен Бургас – сгради с нулево потребление

Зелен Бургас: сгради с нулево потребление, ток от соларни паркове и биоразградими отпадъци

Обществените сгради, които ще се строят в Бургас ще бъдат със спазено изискване за сгради с нулево потребление. Това съобщи зам. кметът по стратегическо развитие и екология Весна Балтина по време на среща на бизнеса в Бургас и региона организирана от “Капитал”. Край града се изгражда и първата в страната анаеробна инсталация  за преработка на разделно събиране на биоразградими отпадъци. Общината залага и на изграждането собствени соларни мощности. 

В интегрирания план за развитие на града има приоритет, който се нарича „Бургас се адаптира“. Той включва устойчиво управление на урбанизираните климатични ресурси. Идеята е така да се управляват процесите, че това, което се изразходва за определени дейности, да бъде компенсирано с ползи за околната среда, съобщи зам. кметът Весна Балтина: 

“Такава сграда ще е детската болница. Тя ще е с нулево потребление на енергия и собствена система за оползотворяване на отпадъците. Принципите на кръговата икономика ще бъдат залегнали в тази сграда. Този приоритет е зелен дневен ред, който е залегнал в абсолютно всички наши програм и инвестиции в плана за интегрирано развитие на Бургас.”

Продължава изграждането на анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Проектът за нейното изграждане се изпълнява в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър и е първият подобен в страната, съобщи още Балтина:

“Това е най – голямото текущо предизвикателство пред екипа на Общината. Тази инсталация ще работи на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на това ще се получават компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия. Най-голямото предизвикателство всъщност ще е захранването ѝ с биоразградимите отпадъци, защото това означава да реорганизираме цялото сметосъбиране на общината”.

Балтина припомни, че според европейските директиви от 2025-та година биоразградимите отпадъци трябва да бъдат изведени от смесения отпадък и  ако това не бъде изпълнено, общините са застрашени от санкции, а на национално ниво страната от наказателна процедура.

Община Бургас полага усилия и за изграждане на собствени соларни мощности. Има прединвестиционно проучване за старото депо за отпадъци, което е рекултивирано. Изискването е то да се използва след 5 години, като вече е изминала 1,5 г.  Площта му е  120 декара и там плановете са там да бъде изграден голям соларен парк.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button