ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Раздават 20 000 дръвчета днес на Часовника в Бургас

Повечето фиданки са 40-130 см, оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра

Гората.бг ще подари 20 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от Бургас и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това съобщават от организацията, както става ясно от събитие, анонсирано във фейсбук. Раздаването на фиданките ще е между 10,30 и 13,45 ч. при Часовника в центъра на града.

Ето какво се посочва там:

  Ще подаряваме плодни – кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), смокини, махалебки (дива череша), орехи, както и медоносни липи, червен дъб, явор, люляци, медоносна акация и др.

 

  От 10:30 ч. ще Ви чакаме НА ЧАСОВНИКА, тук: https://goo.gl/maps/oiwEd1XTFzesAEPXA

 

  Този сезон засаждаме още 1 милион дървета, за 5 месеца!

  А и ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025, засадени с доброволци, вече сме засадили над 2.7 милиона.

  Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво! И ще направим Бургас и областта по-зелени, красиви и чисти.

  Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите, смокините и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

  Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Ще бъде качена и тук в събитието.

  Да, ще може да получите по колкото искате дръвчета – 10, 20 или колкото можете да засадите  .

  С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:
1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.
4. При възможност ще споделите снимки от засаждането/развитието на дръвчетата директно в нашата група: Гората.бг – група.
6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

  Бъдете здрави, щастливи, правете колкото можете повече добро и засаждайте повече дървета!

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button