ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Проф. Бозов: Имахме добра година!

Ще увеличим възнагражденията и на неакадемичния състав, заяви ректорът

– Проф. Бозов, тази есен откривахте три пъти академична година в университета – първо за медиците, след това за всички специалности и за финал историческото начало за чуждестранните първокурсници, които избраха да учат за лекари именно в Бургас. Как се адаптират?

– Чуждестранните ни студенти вече учат интензивно и постепенно се адаптират към университета и града. Всеки с различни темпове – все пак идват от 15 различни държави. Най-много от тях са от Великобритания, имаме студенти от Германия, Гърция, Египет, Индия, Ирландия, Италия, Кипър, Киргизстан, Норвегия, Пакистан, Сирия, Тунис, Финландия и дори Шри Ланка. Опознават нашата култура, начина на живот в Бургас. Като цяло са позитивно настроени към заобикалящата ги среда. Много от тях пристигнаха с родителите си. Те видяха, къде оставят децата си и се прибраха спокойни по домовете си.

Чуждестранните студенти дойдоха в Бургас от 15 държави на различни континенти

– Последните години всички правителства приоритетно работят за увеличение на заплатите на учителите. Като че ли университетските преподаватели останаха малко извън фокуса на тези събития. Вие съобщихте официално, че тази година се е увеличил броя на студентите с 10%, а чуждестранните учат в платена форма на обучение. Това ще се отрази ли на възнагражденията на академичния състав?

 

-Това вече е направено. За мен като ректор е важно да мотивирам преподавателите и да задържим и поощрим добрите студенти да останат да се развиват кариерно именно в Университета. Затова при първа възможност разписах увеличение на заплатите – с 310 лв. за асистентите, с 250 лв. за главен асистент, доцент и професор.

 

Част от допълнителните средства идват по линия на държавата, но другата част е от бюджета на Университета. Занапред си поставяме още по-високи цели. Съвсем скоро ще увеличим и възнагражденията и на неакадемичния състав. Те направиха успешна кандидатстудентска кампания, работата им е динамична и отговорна.

– След грандиозните чествания по случай 60 години от създаването на Университета какво предстои до края на годината?

– Ще връчим дипломите на близо 700 студенти. Промоцията ще се състои на 23 ноември и отново ще бъдем извън кампуса, защото цифрата на абсолвентите е внушителна. Тържествено ще изпратим нашите професионални бакалаври, бакалаври и магистри. Ще отличим и пълните отличници, които всяко едно висше училище би искало да има. Използвам вашата трибуна да поканя родителите на всички абсолвенти, за да станат част от това незабравимо преживяване.

Цялата отиваща си година беше динамична и бих казал емблематична за Бургаския държавен университет. Екипът ни е амбициозен и ще продължим да надграждаме постигнатото. Активно работим в посока откриване на Факултет по фармация, което ще бъде поредно ключово събитие за Университета и града. Разчитаме на нестихваща подкрепа от страна на всички власти – местни и национални. Доказахме, че целите ни са постижими и имат добавена стойност за икономиката и разнообразието на Бургаска област. Ще се стремим и да подобрим битовите условия за студенти и служителите на Университета.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button