ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Oткриха общностен център за деца в Бургас

Община Бургас и УНИЦЕФ откриха общностен център за деца до 14 години

Общностен център за подкрепа на уязвими деца беше открит в Бургас от представители на УНИЦЕФ и местната администрация. Той се намира в детска градина “Райна Княгиня“, като се очаква до края на годината в него да бъдат предоставени услуги на над 200 деца, много от които от Украйна.

“За нас е голяма радост да открием заедно с Община Бургас този учебен център. В него децата на възраст от 3 до 14 години ще могат да изучават български и английски език, да се занимават с театър, музика, анимация и спорт. Те ще могат да играят и учат заедно с българските деца, да изградят нови спомени, ценни спомени, които ще подхранват тяхното настояще и бъдеще. Ние сме много благодарни на ангажимента от страна на Община Бургас да превърне това място в реалност за децата, които истински се нуждаят от него“, заяви Карол Виньо – зам.-представител и координатор на Спешния екип на УНИЦЕФ – България по време на откриването.

Центърът е разположен на два етажа, които са обновени и оборудвани от Детския фонд на Организацията на обединените нации (ООН). В момента той се посещава от 70 деца бежанци от Украйна, като 40 от тях са в дневна грижа, а 30 – в начално образование.

“За последните две години това е вторият успешно реализиран съвместен проект между Община Бургас и УНИЦЕФ – България. В предишния обхванахме повече от 3000 деца, от което доволни останаха не само те, но и техните родители. Щастлив съм, че с този проект продължаваме да работим заедно с организацията. Общностният център за подкрепа на деца е насочен с грижа към най-малките, което само доказва, че УНИЦЕФ вярва в децата“, посочва кметът на Бургас Димитър Николов в поздравителен адрес, прочетен от заместника му по въпросите на образованието, здравеопазването и социалните дейности Йорданка Ананиева.

На първия етаж Центърът предоставя дневна грижа за деца от 3 до 6 години и разполага с приемна, кабинет за консултации, две обучителни стаи, в която има модулни детски масички, бюра и столчета, кът за игра, интерактивна дъска и барбарони. Вторият етаж е оформен като пространство за споделено учене на деца от 1 до 4 клас. Целта на проекта, по който е разкрит центърът, е да подобри достъпа на деца от Украйна до условия за учене в ранна детска възраст и приобщаващо образование, да подкрепи социалната интеграция и включването в живота на общността на уязвими деца.

Проектът е финансиран от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), а бенефициент е Община Бургас. На откриването присъстваха още Андреа Налето – специалист “Образование“ в Регионален офис Европа и Централна Азия, Люба Батембергска – координатор “Образование“ към УНИЦЕФ – България, Радослава Белчева – директор на ДГ “Райна Княгиня“, родители и деца.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button