ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Летище Бургас посреща пътник № 1 000 000 за сезон 2023

Ивон Бекер от Германия е едномилионният пътник за сезон 2023 на Летище Бургас.

Тя пристигна тази сутрин със семейството си с полет от Берлин и беше посрещната от директора на летището Георги Чипилски, изпълнителния директор на фирмата концесионер “Фрапорт България” Франк Кванте и кмета на Община Бургас Димитър Николов. Бекер, съпругът ѝ и малката им дъщеря бяха изненадани от тържествената церемония по посрещането им, водния салют и подаръците, които получиха.

За почивката си в България те са избрали град Обзор. Заедно с Чипилски и Кванте, те разрязаха специално приготвена за повода многоетажна торта. “Имаме добър сезон с по-голям трафик в сравнение с миналата година.

Кацна пътник номер 1000 001 на летище Варна (СНИМКИ)

Очакваме ръст около 10 на сто за сезона. Няма особени размествания в традиционните за страната ни пазари. И тази година най-добре се представят Полша, Великобритания, Чехия, Израел и Словакия. Полският пазар към момента отбелязва ръст от 10 на сто спрямо нивата от 2022 година. Той е и над нивата от 2019 година с до 16 на сто.

Очаквахме повече полети от Германия, но въпреки това можем да се похвалим с ръст на трафика. Имахме повече предварителни заявки, сезонът започна добре, но имаше известни затруднения, но така или иначе за периода януари – юли имаме ръст в броя на пътниците от 13 на сто”, каза Георги Чипилски.

 

По думите му се очаква до 40 на сто ръст в полетите през месеците септември и октомври. “Работи се активно по привличането на полети и извън летния туристически сезон на бургаското летище.

 

По отношение на трафика – много по-важно е да запълним пиковите юли и август, защото така или иначе полетите през цялата зима не биха могли да достигнат трафика за тези два месеца. Направили сме срещи с авиокомпании и представители на общините. Мисли се по въпроса”, допълни Чипилски.

 

Директорът на фирмата концесионер на летището в Бургас “Фрапорт България” Франк Кванте посочи, че повече зимен трафик през тази година е имало към Летище Варна. “Затова трябва да работим активно, за да увеличим трафика през зимните месеци към Бургас. Работим много добре с Община Бургас, но не искам да анонсирам нищо предварително”, каза той.

“Фрапорт” прави повече усилия по отношение на осигуряването на целогодишни полети към Летище Варна за сметка на Бургас. Това е и причината да посрещнем по-късно пътник номер 1 000 000 в Бургас – знаете, че във Варна това се случи преди седмица.

Нашите разговори винаги са били в посока осигуряването на балансиран подход към двете летища. Знаете, че винаги залагаме в бюджета на Община Бургас средства за стимулиране на полетите, включително създадохме общ фонд с колегите от другите морски общини. Проведохме и срещи с авиокомпании”, посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Той допълни, че туристическият сезон в Бургас е започнал трудно, но към момента слабото начало се наваксва. “Истината е, че многото фалшиви новини за замърсяване в Черно море имаха известен негативен ефект. Със сигурност обаче няма причина за каквото и да било притеснение”, каза още Николов.

Източник: DarikNews

Подобни публикации

Back to top button