КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Как Бургас ще отбележи 146 години от Освобождението си

Празничната програма на 6.02.2024 г. ще започне в 10:30 часа с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас на пл. „Атанас Сиреков“

На 6 февруари Бургас ще почете с поредица от събития своето Освобождение от османско иго. В този зимен ден на далечната 1878 г. Летящият отряд, командван от полковник Александър Лермонтов, влиза в града и е посрещнат възторжено от бургаските граждани. Оттогава, вече 146 години, признателните поколения скланят глава и отдават своята признателност на освободителите.

Празничната програма на 6.02.2024 г. ще започне в 10:30 часа с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас на пл. „Атанас Сиреков“. В него ще вземат участие военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас. Веднага след това бургаското духовенство ще отслужи молебен за благоденствието на свободен Бургас.

Честването на 146 години от Освобождението на Бургас ще продължи на Паметника на загиналите в Руско – турската освободителна война 1877-1878 г., където в 11:15 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат отдадени военни почести с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението. Венци и цветя ще бъдат положени и на Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и Паметника на руския лазарет в Приморски парк.

 

В 12:30 часа програмата продължава с две събития – изложба под надслов „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ в Историческата експозиция на РИМ – Бургас на ул. „Лермонтов“ 31 и празничен фолклорен концерт на пл. “Атанас Сиреков” с участието на ПФА “Странджа” – Бургас, с художествен ръководител Марио Егов.

 

ПРОГРАМА

10:30 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

Молебен за благоденствието на Бургас

11:15 часа

Паметник на загиналите в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година

Заупокойна молитва

Тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и Паметника на руския лазарет в Приморски парк.

Полагане на венци и цветя

12:30 часа

Историческа експозиция на РИМ – Бургас, ул. „Лермонтов“ 31

„Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“

12:30 часа

пл.„Атанас Сиреков“

Концерт на ПФА „Странджа“

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button