ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Интересни факти за ракията в РИМ Бургас

Известни и не толкова известни факти за ракията представя Регионален исторически музей в Бургас

Известни и не толкова известни факти за ракията ще бъдат във фокуса на демонстрация и лекция, организирана от Регионален исторически музей (РИМ) – Бургас на 10 ноември, съобщават от културната институция в морския град.

Инициативата е част от поредицата, в която Регионалният исторически музей в Бургас представя българското нематериално културно наследство с демонстрации и приготвянето на автентични традиционни ястия в новооткритата ентнокухня в ремонтираната сграда на Етнографската експозиция.

“Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд. Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на XIV в. в известие от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но други не приемат това твърдение. Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“. В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него”, се допълва в съобщението на музея.

Организаторите канят и представители на бургаските поети да присъстват на демонстрацията, за да направят „блиц“ стихоплетство по темата. Създадените творби ще бъдат отпечатани от РИМ – Бургас в отделна книжка, като от музея имат идея събитието да стане ежегодно.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button