ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Европейски ден на птиците в Бургас

С изложба и наблюдение на есенната миграция ще бъде отбелязан Европейският ден на птиците на 1 октомври в Бургас, съобщават организаторите на инициативата от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Бургас.

Събитието ще се проведе през деня до Експозиционен център “Флора” в Морската градина. На изложбата посетителите ще могат да се запознаят със света на водоемите и опазването им, както и с ролята на Природозащитния център на БДЗП „Пода“ за опазването на Бургаските влажни зони. Освен изложбата, желаещите ще могат да се включа в наблюденията на есенната миграция на птиците с помощта на експерти на дружеството.

Европейският ден на птиците се отбелязва всяка година в първия уикенд на октомври. Той е иницииран от организацията BirdLife International, която заедно със своите партньори в 24 държави отбелязват периода на миграция, в който милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.

Акценти в многобройните събития, които се организират в Европа и Централна Азия, са опазването на птиците и техните местообитания, активното ангажиране на широката общественост с природозащитни каузи и събирането на статистически значима информация за разпространението на видовете птици в отделните държави.

Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се организира от 1993 г. насам. През тези години Европейските дни на птиците са обхванали почти 1,3 милиона души, които са наблюдавали над 96 милиона мигриращи птици. През 2022 г. BirfLife International и 33 от нейните партньори по света са провели близо 45 000 събития за наблюдение на птици в Европа и Централна Азия, посветени на опознаването, миграцията и заплахите, с които те се сблъскват, допълват организаторите.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button