ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Електронната система за прием в първи клас ще бъде отворена за кандидатстване на 11 май, съобщиха от Община Бургас

От 8:00 часа на 11 май ще бъде активирана общинската електронна система за прием в първи клас. Първият етап на записване ще продължи до 18:00 часа на 22 май, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 2 юни, отново в електронната система. Родителите на приетите на първо класиране деца ще могат да ги запишат в срок от 5 до 12 юни, напомнят от пресцентъра на Община Бургас. През тази година има ново увеличение в броя на свободните места за първокласници в бургаските учебни заведения. Според регистрите на местната администрация към момента те са 2156 само в общинския център и 2266, ако към тях се прибавят тези в останалите населени места в общината.

Родителите на неприетите на първо класиране деца или такива, които не са участвали в първия етап могат да променят реда на желанията за второ класиране от 19 до 23 юни. Резултатите от второ класиране ще бъдат обявени на 28 юни, а записването ще бъде от 30 юни до 6 юли.

“Най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако то е живяло над 3 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаното училище, то ще получи 300 точки. Дете с постоянен или настоящ адрес извън съответния прилежащ район на даденото училище, ще получи 1 точка. Тези родители, които нямат възможност да направят това онлайн, могат да подадат регистрационния талон на място в даденото учебно заведение”, уточниха от общината.

От там отново предупреждават и за най-често срещата грешка при кандидатстването в Бургас – родители от ж.к. „Възраждане“ все още посочват учебно заведение в район “Възраждане“ и така се оказва, че записват децата си в училище в ж.к. “Меден рудник“. “За да няма злоупотреби, декларираният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се проверява по служебен път от дирекция ГРАО”, уточниха от пресцентъра на местната администрация.

Припомняме, че Бургас продължава да увеличава капацитета на училищната си инфраструктура. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост предстои да бъдат изградени нови училищни корпуси на ОУ „Христо Ботев“ в кв. “Сарафово“ и на ППМГ “Акад. Никола Обрешков“.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button