ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Eлектронна oбработка на документите в пристанищe Бургас

Вече има пълна дигитализация на обработката на документите в пристанища в Бургас и Варна и предстои хартията напълно да отпадне. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на представянето на национална система за електронен обмен на информация в българските морски пристанища в Бургас.

Системата е разработена от Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” по европейски проект.

Транспортният министър обясни, че цялата информация, събирана досега на физически носители, вече е интегрирана на едно място и ще бъде наблюдавана в реално време от всички заинтересовани институции – Агенция “Митници”, Главна дирекция “Гранична полиция”, Изпълнителна агенция “Морска администрация” и терминалните оператори.

“С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи”, коментира Гвоздейков.

Транспортният министър уточни, че проектът е още една голяма крачка към цифровизацията на услугите в българските пристанища.

“Морският транспорт има най-голяма готовност за преминаването към е-товарителница, която значително ще улесни бизнеса, но и ще гарантира по-добра проследимост и контрол на товарните превози”, посочи Гвоздейков.

“По-малко време и по-добра логистика са ключовите фрази, залегнали в изграждането на системата. Тя спестява време чрез електронна обработка на информацията, свързана с товарите и улеснява постигането на оптимални резултати за минимално време. Освен, че е високотехнологична, тя е и екологична”, заяви заместник-министър Анна Натова.

Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” е реализирало успешно проекти за над 40 млн. лева по оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ), отчете министър Гвоздейков.

До края на годината е изключително важно да бъдат изпълнени максимален обем от дейности по проекта за драгиране на терминал Бургас-запад, допълни той. Проектът беше включен в оперативната програма, за да не се стигне до загуба на средства заради изоставане в изпълнението на други транспортни проекти. Изпълнителят извършва мобилизация на необходимата техника и до дни предстои да започнат драгажните дейности, каза Гвоздейков.

Участие в събитието взеха ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020 Мартин Георгиев, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура” Дирк Пергот, представители на заинтересованите страни и други.

Източник: mediapool.bg

Подобни публикации

Back to top button