ЗдравеНовиниПрепоръчани
Популярно

Безплатни прегледи за диабетици

Бургаско отделение по ендокринология ще преглежда безплатно диабетици

Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас отваря вратите си за безплатни консултации. Инициативата на медиците е посветена на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. През октомври и ноември ще бъдат консултирани безплатно диабетици, които желаят да се срещнат със специалист-ендокринолог, за да обсъдят своето състояние, диета, лечение.

В отделението се извършва най-съвременна диагностика и лечение на захарен диабет, както и цялостна грижа за проследяване на пациентите. Провеждат се обучения за правилно хранене и двигателна активност, както и контрол на кръвната захар в домашни условия. “На отворените врати каним всички диабетици, които имат лош контрол на кръвната захар, нуждаят се от допълнителни консултации относно храненето и проследяването, както и тези, които желаят да получат второ мнение или просто да поговорят с лекар-специалист”, посочи д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог и началник на отделението. Консултациите ще бъдат извършвани от нея и колегите й – д-р Надя Делииванова, специалист-ендокринолог и д-р Диляна Иванова.

От тази година Здравната каса финансира поставянето на постоянни сензори за проследяване нивата на кръвната захар при диабетици. Вече не е необходимо това да става чрез убождания, които често са досадни и травмиращи за пациентите. Сензорите доскоро бяха одобрени по каса само за деца, но вече е възможно да се поставят и на възрастни. По време на отворените врати ще се обсъди тази възможност за нуждаещите се диабетици.

Безплатните консултации ще се проведат след предварително записване на тел. 0879 357 660. Записванията се осъществяват всеки делничен ден от 16 до 18 ч.

Началото е от 18 октомври, при интерес от страна на гражданите, кампанията може да бъде удължена, обясни за БНР бургас д-р Стефка Стефанова. Лекарите ще обърнат индивидуално внимания на всеки записал се и ще го насочат според диагнозата му към продължаващо лечение,терапия или от допълнителна консултация, ако има нужда.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button