НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Безплатен плаж във всяка бургаска община

По един безплатен плаж във всяка община, поискаха кметовете

“Платените зони се разрастват, да предложим алтернатива”, призоваха те

Във всяка черноморска община да има по един безплатен плаж. Това настояха кметовете на Бургас, Приморско и Царево – Димитър Николов, д-р Димитър Германов и Георги Лапчев при днешната си среща с министъра на туризма Зарица Динкова.

Те се мотивираха, че растат жалбите от жителите на съответните населени места и туристите заради постоянно разширяващите платени зони и покачващи цени на плажните услуги.

„Държим във всяка една община да има т.нар. социален или общински плаж, който ние да поддържаме и да предоставяме безплатни чадъри и шезлонги“, обобщи Димитър Николов пред журналисти.

Всъщност идеята не е нова. Още преди няколко години Николов поиска от Министерството на туризма да предостави на Общината “Атанасовска коса 1“, но тогава интересът на бизнеса към ивицата бе много сериозен.

Обяви се търг, който бе спечелен от бургаския строителен предприемач Диян Дачев, който превърна запустелия бивш Евин плаж в „Палм бийч“ – висококатегорийна плажна зона с добър ресторант и нощен клуб. В известен период това бе една от топ локациите на Бургас, но с времето сякаш бургазлии се наситиха и започнаха леко по-леко да се оттеглят.

В края на 5-годишният договор бившата дискотека „Планета“ бе запалена от клошар, а до този момент не е избран нов стопанин на плажа.

Изгорялата конструкция все още е на мястото, а там е и ресторантът, който това лято не работи.

Все още дори няма обявен търг, което дава идеална възможност на Общината да поема управлението.

Припомняме, че през 2016 година Община Несебър също искаше да стопанисва плаж – централния в Обзор, който дълги години бе в ръцете на Рали Пенков. Тогава дори се създаде общинско предприятие, което участва в търга на Министерството на туризма. Дружеството обаче не успя да спечели процедурата, с което доказа, че по обичайния ред общините трудно могат да се конкурират с частния сектор.

Заради това и днес кметът на Бургас Димитър Николов намекна, че е необходимо решение на Министерски съвет, с което да се уреди отдаването на плажовете на Общините.

Основният вариант е Министерството на туризма да идентифицира плажните ивици, които са на сравнително комуникативно място, нямат активен договор за концесия или този за наем изтича съвсем скоро, след което с решение на МС да се предоставят на Общините, коментираха експерти.

Общинските бюджети ще отчетат известна загуба, защото 50 % от всяка концесионна такса или наем се връща обратно в общините като целеви трансфер за поддръжка и изграждане на зелени пространства около съответните ивици.

Немалко и наемането на спасители и медицински лица, а единственият възможен приход ще бъде от отдаването под наем на заведения.

Кметовете са изчислили потенциалните загуби, но смятат, че добавената стойност на един публичен плаж ще е много по-висока.

Публични плажове има в много топ курорти – те са безплатни, често пренаселени и не с толкова добри условия, но дават алтернатива на частните плажни ивици.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button