КултураНовиниТОП новини
Популярно

Изложба на наивисти се открива днес в Бургас

Първата представителна изложба “Приказката Наив” с творби на наивисти ще бъде открита днес в бургаската галерия “Ателие R”, съобщават организаторите.

Експозицията ще бъде открита от изкуствоведа Пенка Седларска, която ще разкаже повече за историята на наивистичното изкуство. Яна Илиева, която е творец – представител на този вид изкуство, ще представи и изданието “Съвременни български наивисти”.

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, активен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност и провокират реализацията на този проект, допълват от галерията.

Изложбата в “Ателие R” ще продължи до 3 ноември, а екипът обявява и възможност за организирани посещения за ученици от художествени паралелки, школи по рисуване, както и студенти от НХА, които могат да се възползват от възможността за изнесени лекции и презентация на историята на стила наив.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button