ИкономикаНовиниПрепоръчани

“Виртус Инвестмънт” планира инвестиция от над половин милиард лева във водородна индустрия край Бургас

Софийското дружество “Виртус Инвестмънт” АД, което се занимава с разработване, проектиране и изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия, в това число централи за природен газ и ВЕИ е подало заявление за реализиране на инвестиционно намерение в “Индустриален парк Равнец”. Това става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, внесена в местния парламент с искане за изменение на ПУП-а за парка. От внесените документи е видно, че дружеството е подало и заявление за издаване на сертификат за инвестиция клас “А“ към Българската агенция за инвестиции.

Планираната инвестиция в проекта на компанията в бургаския парк е в размер на 594 млн. лева, показа справка на БТА. Плановете са на територията да се реализира производствен комплекс, който включва различни бази за производство и асемблиране на елементи за водородната индустрия и база за асемблиране на зарядни станции. Производствения комплекс ще се захранва от зелен водород, като целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона.

“На първи етап се предвижда гореописаните производства да осигурят до 200 работни места, като съгласно представения 5-годишния план от дружеството те могат да се увеличат до 1000. Предлага се да бъде изграден и център за компетентност (обучение и иновации) с участие на български и чуждестранни университети, като дейностите по проекта да бъдат ангажирани над 150 специалисти и работници.

Инвестиционното намерение е в синхрон с новата индустриална стратегия за Европа, обявена през март 2020 г. и целяща широкомащабно внедряване до 2030 г. на водородни технологии, които да поощрят производство, съхранение, пренос и разпределение на нисковъглероден и зелен водород. На европейско ниво, водородът е основен приоритет за налагане на чиста и кръгова икономика, като играе съществена роля за осигуряването на сигурна, достъпна и чиста енергия за всички”, пише в докладната си записка Димитър Николов.

Имотът на бившето летище Равнец, към който “Виртус Инвестмънт” АД е проявило интерес, е предоставен безвъзмездно на Община Бургас от Министерски съвет за реализиране на дейности, свързани с трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button