КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

В Етнографския музей в Бургас ще готвят боб “софенка” по велинградска рецепта

Традиционна рецепта от велинградския край ще бъде представена в етнокухнята на бургаския Етнографски музей. Там майстор готвач ще приготви ястие от сух боб, известен като “софенка”, който се отглежда в района на Велинград, приет е за кулинарна емблема на Средните Родопи и се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район. Това съобщиха от пресцентъра на Етнографски музей – Бургас.

Майстор готвачът, който ще демонстрира приготвянето на боба, ще е професор Мария Шнитер. Тя разказа, че в миналото по-малките улици във Велниградско са били затваряни за автомобили, за да се използват като пространство за сушене на събрания фасул.

Ястието “софенка” се свързва с различни празнични поводи. Смята се за задължително блюдо на трапезата на Бъдни вечер, но също на годежи и сватби, кръщенета и сюнети, наред с останалите ритуални ястия.

Професор Мария Шнитер е родом от Велинград, посочват от музея. Преподавател е в Пловдивския университет, където е била и първият декан на Историко-философския факултет. Преподавала е българска средновековна история и култура във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел. Научните й трудове – монографии, студии, статии и съобщения, са стотици, отпечатани в специализирани издания в България и чужбина.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button