КултураНовиниТОП новини
Популярно

“Само миг” спечели “Бургас и морето” 2023

Песента "Само миг" на Костадин Бекирски спечели първо място на конкурса "Бургас и морето" 2023

Песента “Само миг” на Костадин Бекирски спечели първа награда на журито в 40-ото издание на Националния конкурс за песен “Бургас и морето”, който тази година отбелязва и 50 години от първото си провеждане. Втора и трета награда взеха съответно песните “И ангелите плачат” в изпълнение на Мария Гогушева и “Бургаско море” в изпълнение на Атанаска Тенева и Сонай Юсенк.

Костадин Бекирски, който освен изпълнител е композитор и автор на текста на „Само миг“ заяви от сцената: „Голямо благодаря на „Бургас и морето“. Изключително съм развълнуван.”

Песента “Бургаско море” с композитор Хайгашод Агасян и аранжимент на Светослав Лобошки получи най-много отличия, тъй като освен третото място от гласуването на журито, тя спечели и наградата на публиката в пълния Летен театър, която гласува в реално време чрез раздадени на входа индивидуални кодове. Авторът на текста на песента Татяна Йотова бе отличена отделно и от в. “Ченормоски фар”.

Втората награда на журито „И ангелите плачат“ получи песента, изпълнена от Мария Гогушева по текст на Иван Тенев и с музика и аранжимент на Светослав Лобошки. От сцената изпълнителката заяви, че да си на сцената на „Бургас и морето“ всъщност е най-голямата награда.

Тази година до финала бяха допуснати общо десет песни, след като една от песните отпадна ден по-рано заради нарушаване на регламента.

За трета година бе връчена парична награда и статуетка, изработена от бургаския скулптор Атанас Стоянов, която се дава в памет на музиканта Пламен Ставрев. През 2023 г. неин носител стана изпълнителят Владо Димов и песента „Среднощен дъжд“ с музика и аранжимент на Васил Петров и текст на 95-годишния Найден Вълчев.

Проф. д-р Адриан Георгиев, ръководител на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ в Софийския университет и заместник-директор на филиала в Бургас връчи за първи път „продуцентска“, както сам я нарече, награда. Тя се изразява във възможност за записи в новоизграденото студио на филиала в Бургас през предстоящата учебна 2023-2024 година. Неин първи носител стана Александра Бачева, която изпълни песента „Сърцето ми ще каже“ по музика на Борислав Мирчев и текст на Мариана Добрева.

За първи път тази година бе организирано и онлайн гласуване в сайта на конкурса, което се проведе предварително. Най-много гласове в него получи песента „Дом за две звезди“ в изпълнение на Аня Кесякова и Фиген Шенол, музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Атанас Капралов.

Юбилейното издание бе официално открито от кмета Димитър Николов и министъра на културата Кръстю Кръстев, а сред специалните гости в Летния театър бяха още поетът Недялко Йорданов, композиторът Стефан Диомов и носителят на първата награда от първото издание на конкурса през 1973 г. Мустафа Чаушев.

Председател на журито бе певицата Йорданка Христова. Заедно с нея тази година песните оценяваха Росица Кирилова, композиторът Ефтим Чакъров, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, проф. д-р Адриан Георгиев, заместник-директор на филиала на Софийски университет в Бургас, поетесата Ники Комедвенска и бургаският музикант и миналогодишен лауреат на конкурса Деян Вълев-Дишо.

По повод 50-годишнината от първото провеждане на “Бургас и морето”, в спектакъла се включиха и редица популярни изпълнители, които припомниха някои от песните, звучали и печелили различни награди в последните години на конкурса. Рециталът включи изпълнения на Стефан Илчев, Дивна, вокална формация “Фортисимо”, Дани и Емин, Вили Русева, Яви, Дани Милев, Гергана Великова, Дишо и Иван.

Сценарист и водещ на вечерта за втора година бе актрисата Здрава Каменова, която беше поканила дъщеря си Вая за свой сценичен партньор. Двете заедно успяха многократно да разсмеят публиката при тематичните представяния на всяко една от песните и изпълненията. Част от подготовката им бе и специално видео, заснето в „Авиомузей – Бургас“, с което да презентират „най-скучното, но и най-важното“ – регламента.

За акомпанимента на песните се погрижиха група „Горещ пясък“ и струнен квартет „Вива“. Автор на визуалния фон на отделните изпълнения бе бургаският артист Красимир Марчев.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button