ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Ремонтират сградата на Спортното училище в Бургас за над 6 млн. лв.

Междувременно продължава работата и по проекта за строителството на нова сграда

Сградата на Спортното училище „Юрий Гагарин“ ще бъде ремонтирана за над 6 млн. лв. Ръководството на учебното заведение е кандидатсвало за финансиране с проект по плана за възстановяване и устойчивост, като си партнира с Община Бургас и Министерството на спорта. Това каза пред Флагман.бг директорът на училището Янчо Стойчев.

„Ние сме кандидатвали за близо 6 млн. лв., което е максималната стойност. От Община Бургас отпускат 400 хил. лв., а от Министерството – 483 хил. лв. Сградата ще бъде обновена изцяло – тя ще бъде санирана, ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, достъпна среда. Крайният резултат ще бъде много красив и полезен за всички“, каза още Стойчев.

Крайният срок за кандидатстване е бил миналия петък – 16 юни. От училището, заедно с партньорите по проекта, са успели в рамките на един месец да съберат цялата необходима документация за нужните точки.

„Създадохме много добър екип съвместно с Общината и Министерството на спорта, свършихме много работа за кратко време. Вярвам, че ще ни одобрят за финансиране“, добави директорът на Спортното училище.

Ръководството на учебното заведение продължава работата си и по другия, по-важен проект – строителството на нова сграда. Идейният проект е готов.

„Проектът е в напреднала фаза, остава Министерството да намерят финансиране, а от Общината са се ангажирали за дофинансиране. Запознал съм министъра с проекта, документите са при него, трябва да се запознае с тях, а ведомството да обяви обществена поръчка за детайлен проект. Оптимист съм, вярвам, че нещата ще се случат. Това, че нямаме сграда е нашият  най-големият минус, но и най-големият плюс“, каза Янчо Стойчев.

Проектът е за строителство на три сгради – учебен корпус, спортна инфраструктура за всички видове дисциплини, които се изучават в Спортното училище, както и общежитие. За реализирането му са необходими 31 млн. лв.

„Кметът на Бургас г-н Димитър Николов е твърд в позицията си, затвърдил е помощта и подкрепата си за дофинансиране. Смятам, че с общи усилия ще се справим и с тази задача“, категоричен е директорът.

Той допълни, че ремонтът и модернизацията на съществуващата сграда никак няма да е излишен, тъй като училището има право да я ползва до 2028 година, а след това тя ще бъде предоставена на Община Бургас.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button