КултураНовиниТОП новини
Популярно

Премиерни заглавия на Международният филмов фестивал в Бургас

Премиерни заглавия, селекция на Тео Ушев и акцент върху българското кино ще предложи Международният филмов фестивал в Бургас

Премиерни заглавия, селекция на Тео Ушев и акцент върху българското кино ще предложи осмото издание на Международния филмов фестивал в Бургас. Кинофорумът ще бъде открит на  на 15 юли от 21:15 часа на откритата сцена до Културния център “Морско казино”, съобщиха от пресцентъра на местната община.

Международният филмов фестивал ще стартира с премиерната за България прожекция на филма на датския режисьор Мартин Скобер – “Копенхаген не съществува”. Филмът разказва история за любовта между двама млади.

Сценарият е дело на номинирания за “Оскар” Ескил Фогт (“Най-лошият човек на света”, 2021 г.).  В главните роли са датската актриса Анджела Бундалович, Джонас Холст Шмидт, Златко Бурич, Вилмер Трир Брьогер. Филмът е представен за първи път през февруари тази година, а прожекцията му в Бургас ще е първа среща с българската публика.

Oсмото издание на Международния филмов фестивал Бургас (International Film Festival Burgas) ще представи в програмата си специална селекция на режисьора Теодор Ушев. Първият българин с номинация за “Оскар” е подбрал осем късометражни анимационни филми, създадени през последните две години. Всички те са отличени с награди от различни престижни фестивали.

Елица Матеева ще води и майсторски клас за кинокритика, предназначен за младежи от 9 до 12 клас.

За първи път пред българската публика в рамките на фестивала ще бъде представен и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер – “Айсмайер”, създаден по действителна история и награден от фестивала във Венеция през 2022 г.

Други премиерни за България заглавия в конкурсната програма са дебютът на Дархан Тулегенов “Братя” от Казахстан и португалският “Първа възраст” с режисьор Алешандро Давид.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button