НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Димитър Николов е преизбран за кмет на Бургас

Димитър Николов е преизбран за кмет на Бургас с над 60 % от гласовете, а ГЕРБ е първа политическа сила с 35,81 %. Това показват данните от преброяването на протоколите в Общинската избирателна комисия, което приключи преди минути.

Флагман.бг се допита до изборни експерти, които направиха разбивка на състава на следващия ОбС.

Уточняваме, че може да има съвсем леки разминавания, след като се изчисли квотата на „Хейър“ и започне разпределението на мандатите в 51-членния ОбС.

 

 

ГЕРБ – 35,81 %  – 18-19 мандата

ПП-ДБ – 7,71 % – 4-5 мандата

БСП – 7,12 % – 4 мандата

„Възраждане“ – 6,90 %  – 4 мандата

СЕК – 6,83 % – 4 мандата

КОД – 6,03 %  – 4 мандата

„Български възход“ – 5,69 % – 3 мандата

МК „Левицата“ – 5,40 % – 2-3 мандата

МК „Граждани за общината“ – 4,09 % – 2 мандата

ПП МИР – 4,05 % – 2 мандата

ИТН – 3,23 % – 1 мандат

СБОР – 2,87 % – 1 мандат

ДПС – 2,11 % – 1 мандат

Първата политическа сила ГЕРБ ще получи 18 или 19 места в новия ОбС. Това ще са: Проф. Севдалина Турманова, Иво Баев, Веселин Пренеров, Михаил Хадгиянев, Евелина Михалева, Георги Маринчев, Димчо Грудев, Тодор Йосифов, Георги Дракалиев, д-р Лидия Стефанова, Елена Кокаларова, Диян Господинов, Иван Станев, Павел Чепов, Йордан Вълев, Димитър Сотиров, Ясен Проданов, Васил Загорчев и евентуално Боян Дяков.

Нито един не успя да размести листата на ПП-ДБ и при това положение в ОбС влизат д-р Мартин Кръстев, Христина Хаджиатанасова, Дилян Георгиев, Красимир Калудов и евентуално Весела Грекова.

При БСП има тотално пренареждане. Мястото си запазва само първият – Станимир Баев, на втората позиция се изстрелва управителят на Транспортна болница Чанко Мирчев, трети става Явор Костов от гражданската квота, а последната позиция е за Мадлен Мутафян.

„Възраждане“ остава с четирима съветници – Тодор Ангелов, Александър Койчев, Виктория Върбанова и Мариян Иванов.

В СЕК нито един от кандидатите не успя да премине квотата от 239 гласа, за да активира пренареждането. При това положение в ОбС влизат – Константин Бачийски (почти сигурно ще се откаже и ще остане депутат), Иван Иванов, Стоян Царев, Диан Дунев и Николай Желев (ако Бачийски отстъпи позицията си).

Приятната изненада на този вот – КОД се очертава да получи 4 мандата. Част от ОбС стават Станимир Апостолов, Георги Манев, емблематичен политик не само за местната, но и национална политика, който от последната позиция пренареди листата, д-р Светослав Тодоров и футболната легенда Милен Георгиев.

Сигурни съветници от „Български възход“ са Стоян Грозев, Мариела Кирова и Манол Тодоров.

МК „Левицата“ е с два сигурни мандата и вероятен трети. В ОбС ще попаднат Живко Табаков, Костадин Андонов и евентуално Даниел Иванов.

МК „Граждани за общината“ вкарват твърдо двама. Това са Бенчо Бенчев и Красимир Батилов, който събра над 500 преференции и изпревари Мартин Пенчев.

От ПП МИР в новия ОбС попадат Иван Ненков и Мариела Тимнева-Рохова, изпреварила с префеернции втория Димитър Шангов.

СБОР вкарва водача си Владо Павлов, ИТН – Тодор Иванов, а ДПС – дългогодишния си съветник Шерафет Мехмед.

Окончателното преброяване на гласовете за кмет показва, че Димитър Николов печели убедително с 60,49 %, вторият Константин Бачийски от СЕК е едва с 9,09 %, трети е независимият Димитър Найденов – 7,86 %, четвърти Тодор Ангелов от „Възраждане“ – 6,04 %, а пети Станимир Баев от БСП с 4,32 %.

Източник: flagman.bg

Подобни публикации

Back to top button