КултураНовиниТОП новини
Популярно

Бургас през очите на Кристофър Бъкстон

Писателят е преподавал на поетесата Петя Дубарова в морския град

През 1977 година младият учител Кристофър Бъкстон получава предложение да преподава в България. Възможните градове са София, Пловдив, Варна и Бургас. Проучването му поставило Бургас на последно място-градът не му направил впечатление с историята си, а информацията, че наблизо има рафинерия дори го притеснила. Съдбата обаче го отвежда в Бургас. Неговите предшественици имали проблеми в Английската гимназия заради дългите си коси или неподходящи изказвания. Това предопределило назначението му в морския град, а сред неговите ученици в Бургас е и талантливата поетеса Петя Дубарова:

„Това беше първата ми година, тя беше в 8-и клас. Аз се срещах с нея два пъти на седмица. Още помня къде седеше. Тя беше много колоритно момиче. Център на внимание на класа без да го търси. Много интелигентна. Осветяваше класната стая. Имаше самочувствие. При мен получаваше шестици, но страстта й не беше към английския език, а към поезията. Беше много близка с Христо Фотев. Туко-що се беше снимала във филма „Трампа“. Темата на филма е корупцията. Петя играе ролята на поетеса ученичка. Има конкурс, но тя няма да спечели, а друго момиче, което е дъщеря на голяма клечка в комунистическата партия. Всички отидохме да гледаме филма в кино „Тракия“.“

За Кристофър Бъкстон Бургас се превръща в съдба. Тук среща любовта на живота си –Ани. Морската градина е сред любимите му места в града:

“Винаги когато идвам в Бургас, това е първото място, където отивам. Прекрасен парк с прекрасни дървета, интересни са скулптурите, макар че не са добре гледани. Хората не се променят, но е изчезнал начинът на живот, свързан с малките къщи около “Републиканска” и “Оборище”, старата част на града. Имаше къщи с дворове, където семействата се събираха и ухаеше на смокини. Помня миризмата на печени чушки, когато се прави зимнина.”

Кристофър Бъкстон е завършил английска и американска литература в Кентския университет, след което става преподавател по английски език. Работи в Англия, Португалия, Норвегия и България. Бъкстон е увлечен от българската история и тя е нишка в повечето от книгите му – “Далече от Дунава” , “Прудънс и червеният Барон “; “Радослава и викингският принц”, “Завръщане”, „Бележникът на дявола“ и други. Преводач на съвременна българска литература на английски език. Председател е на Българо-английско дружество за културно сътрудничество в Лондон.
Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button